Un service auto pentru românii din Londra - Ziarul Romanesc

Comunitate

La 33 de ani, Marius Ariton are propriul său service auto în Londra. A venit aici în urmă cu 4 ani, de la Iași, unde lucrase ca mecanic timp de 7 ani...

“Am ales să vin la Londra pentru că aveam prieteni care lucrau aici. Voiam să stau câțiva ani, cât să îmi strâng niște bani pentru viitor. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, povestește Marius.

În noiembrie se împlinește un an de când și-a deschis service-ul M&M Auto Motors Ltd. “Aici timpul trece parcă mult mai repede decât acasă. Am ajuns în Marea Britanie cu plan bine stabilit, vrând să strâng niște bani... Au trecut patru ani și eu sunt tot aici, deși încă vreau să respect ce mi-am propus. Oricum știu că o să mă întorc acasă, dar încă nu e timpul.” Inițial a lucrat la un atelier de ridicări auto. Credea că va lucra ca angajat acolo până se va întoarce acasă. “Trei ani de zile am muncit la alții. Apoi am decis să risc și să deschid un service auto. Acum sunt propriul meu patron.” Are doi angajați profesioniști. “Unul este mecanic, celălalt este inginer auto care a lucrat 7 ani la reprezentanța unei firme de mașini germane. “Ambii se ocupă de reparații, de verificările autoturismelor. Eu răspund clienților la telefoane, caut piese pentru mașini, comand piese, fac facturi, țin registrul etc. Precizez că noi oferim clienților facturi și garanție pe muncă.”

Clienți români

Potrivit patronului de la M&M, jumătate dintre clienți sunt români. “Cam 50% dintre clienții noștri sunt români, restul sunt englezi autohtoni, dar toți pleacă de la noi mulțumiți de reparație. Ideea este să le oferi piese bune și servicii de calitate.” Cheia succesului este raportul optim între preț și calitate. “Noi le facem calculul clienților la piese, le explicăm ce piese sunt mai bune, le tăiem facturi și le oferim și garanție, cum rar se întâmplă la service-uri. Pe noi nu ne costă chiria spațiului, cât ne costă asigurarea de afacere pe lună. Punem la mașină acele numere roșii, astfel, încât lucrarea noastră să fie garantată. Adică dacă omul iese cu mașina de la garajul nostru într-un drive-test și Doamne ferește, îl lovește cineva, noi îi oferim asigurare. Oferim de asemenea, asigurare și pentru lucrare un an, în funcție de reparație. Nu ni s-a întâmplat niciodată să vină înapoi cineva cu mașina și să se plîngă”. La M&M, pe lângă reparații, se fac diagnoză, instalare soft, MOT, testere auto, tinichigerie, vopsit, montaje de instalații auto, frâne, ambreiaje, direcții, reparații complete pe baza asigurărilor și nu în ultimul rând, recovery 24 de ore din 24. “Avem trei mașini pentru recovery. Ridicăm mașinile la telefonul clientului, le aducem la service, le reparăm și le ducem înapoi”, spune Marius.

Este foarte mândru de echipa sa de mecanici. Spune că aceștia au reușit să facă mai mult decât orice profesionist în materie. “Cea mai dificilă reparație am avut-o de făcut la o mașină al cărei motor scotea fum când pornea și nu ne dădeam seama de ce. Era o mașină de ultimă generație. Ne-am învârtit cam trei zile pe lângă ea până i-am dat de capăt. Ceea ce nu reușiseră nici cei de la reprezentanță. Omul venise cu ea la noi de la o reprezentanță unde dăduse 1200 de lire și nu i-au rezolvat problema. Am văzut factura. Până la urmă, noi i-am reparat-o”.

“Ești străin aici”

Chiar dacă afacerea merge bine, nu și-ar dori să trăiască toată viața aici. “Aici nu este viața atât de roz cum cred unii rămași în țară. Oricum ești un străin în această țară și simți asta mereu. Dar dacă ești om serios și îți vezi de treaba ta, iar munca ți-o faci cu profesionalism, lumea te respectă. România a rămas încă o țară în care este greu să îți faci un viitor. Asta din punct de vedere financiar. Cred că 90% dintre cei care pleacă din țară o fac din cauza situației financiare și doar 10% pentru că vor să găsească altceva”. Marius ne-a mărturisit că el aici s-a și însurat. Evenimentul a avut loc acum o lună și Marius se simte acum un om împlinit. “Mi-am dorit ce își dorește cineva, o familie, o casă și acum le am și de aceea sunt foarte mulțumit”, a conchis Marius.