Încă o școală MY Romania în Brent - Ziarul Romanesc

Comunitate

Proiectul școlii românești al fundației MY Romania Group s-a extins cu o nouă filială, în Brent, zona cu cei mai mulți români din Londra. Școala funcționează la Newman Catholic College, NW10 3RN. Directorului instituției de învățământ unde va funcționa școala românească, Danny Coyle, a declarat că dorește să construiască o relație frumoasă cu comunitatea românească din Londra.

Colegiul Catolic Newman, a mai spusCoyle, a avut prima clasă pentru băieții a căror limbă maternă nu este engleza. De asemenea, unii dintre cei mai buni studenți care au absolvit acolo sunt din România, s-a lăudat directorul. "Avem atât de multe de învățat unii de la alții. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim și să contribuim la creșterea, educația și bunăstarea comunității românești în acest oraș", a mai spus Danny Coyle.

Clasa funcționează sâmbăta, în intervalul 09.00 - 13.00, după sistemul școlii din Dagenham, deschisă în luna mai a.c.. Sunt cursuri de limba și literatura română, engleză, tradiții și folclor, matematică și sport. Personalul, a declarat Iris Radulian, de la MY Romania Group, este calificat și are o vastă experiență în România.

Școala românească din Dagenham și-a deschis oficial porțile pe 23 iunie

"Munca noastră sprijină copiii care fie nu vorbesc limba română, fie nu cunosc limba engleză și întâmpină greutăți în a se integra în sistemul educațional englez, fie se vor întoarce în România și trebuie să fie în contact cu sistemul de învățământ românesc. La școală din Dagenham am întâlnit părinți cu parteneri de altă naționalitate, care vor ca și copiii lor să poată vorbi românește în vacanța petrecută la bunici. Fiecare copil are o poveste asupra căreia suntem deschiși și primim cu drag pe oricine înțelege că noi suntem români și trebuie să ne mândrim cu asta", a spus Radulian.

"Înapoi la catedră"

Școala este prima de acest gen în cadrul comunității românești din UK și se află în parteneriat cu Facultatea de științe ale Educației a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, care se asigură materialele didactice. Acesteacuprind manuale și fișe de lucru autorizate de Ministerul Educației și stabilirea unei programe pe materii, în funcție de vârsta copiilor.

Activitățile sunt împrțite pe trei grupe de vârstă: 3-5 ani (grădinița), 6-9 ani (grupa mijlocie) 10-15 (grupa mare). "Studenții Facultății de științe ale Educației din Universitatea noastră au dorit să sprijine această inițiativă  prin donarea de materiale de studiu - cărți, culegeri ,materiale auxiliare, ghiduri metodice etc.

Considerăm că este un început foarte bun de colaborare și  vom gândi, alături de  MY Romania Group,  alte modalități de implicare a studenților, masteranzilor  facultății noastre,  în sprijinirea  activităților propuse în cadrul  noilor școli românesti din Londra," a declarat conf. univ. dr. Daniela Jeder, de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

Cu privire la proiect, profesorul de limba română de la MY Romania School din Dagenham a declarat: "Este ceea ce așteptam de mult timp să se întâmple la Londra: o școală cu predare în limba romană și eu să fiu printre copiii români cu care să împart bucuria de a vorbi românește, de a semăna în sufletele lor dragostea pentru limba, literatură și cultura română și de a le dărui acea "învățătură sufletească"! Mă bucur enorm pentru acest proiect și sunt sigură că și alți profesori români din Londra vor dori să se implice cu toată dragostea și pasiunea!"

Senatul are în vedere introducerea cursurilor de limba română pentru copiii din UK

Iris Radulian ne-a spus că a fost lansată și campania "Înapoi la catederă", ce vine în ajutorul profesorilor români, cărora le oferă posibilitatea de a preda sau a asista la clase. "Astfel, oferim posibilitatea unei experiențe de muncă în domeniul didactic britanic, atât de prețioasă în obținerea unei slujbe în UK. Celor necalificați în domeniul acesta dar care doresc dezvoltatrea unei viitoare cariere profesorale, îi putem ajuta cu NVQ - teaching assistant, în funcție de statutul lor în această țară. Tocmai de aceea, încurajăm profesorii cu diverse speicalizări să ne contacteze."

Cursuri pentru adulți

"Am introdus un program pentru adulți, ce se derulează în paralel cu școala copiilor. Este alcătuit din următoarele cursuri: limba engleză, consilierea pentru găsirea unui loc de muncă sau dezvoltarea carierei, unde oferim servicii de editare CV, comportament la interviuri, aplicații de joburi online, înscrieri la agenții de plasare de muncă, etc", a mai spus Iris Radulian.

"MY Romania Group este un proiect de suflet, ce a luat ființă prin bunăvoința mai multor oameni ce cred în puterea relațională a comunității românești.  Ideea de bază a organizației noastre este să conferim ajutorul necesar individual și colectiv românilor aflați în impas, celor care au venit în UK cu un vis ce trebuie menținut.

Monica Tabarac sprijină Școala Românească: "Copiii mei trebuie să îi cunoască pe Eminescu și Creangă"

Prin toate acțiunile noastre speram să schimbăm imaginea colectivă. De aceea, școala MY Romania este doar un început ce merită tot efortul nostru ca și cetățeni români să conferim încredere și participarea noastră. Nu uitați că "Noi unim comunitatea!"

Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, echipa My Romania School dorește să organizeze un spectacol de Crăciun al primei trupe de teatru a copiilor români din Londra. Programul va cuprinde colinde românești, dansuri tradiționale și scenete comice din literara noastră. Pentru a nu se suprapune cu programul părinților, activitatea "My Romania Arts School" va fi susținută intensiv seara, la Newman Catholic College Brent.

Și părinții pot beneficia de program, întrucât vor fi cursuri de engleză între aceleași ore. Echipa MY Romania vă sta oricând la dispoziție pentru a vă oferi cât mai multe detalii la numerele de telefon 07435121638 sau 07424346323.

Mircea Maer