Friday, Aug 01st

Last update11:14:54 AM GMT

Focus

Legea ”Big Brother”, declarată neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, marţi, 8 iulie, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate.

Conform unui comunicat, cu unanimitate de voturi, Curtea ”a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale”.

Decizia CC vine în urma ridicării în instanţă a excepţiei de neconstituţionalitate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională.

Potrivit Constituţiei, ”dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 12 iunie 2012, Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, cunoscută şi ca "Legea Big Brother".

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", prevede actul normativ.

Furnizorii de telefonie şi Internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

Legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie şi internet mai prevede că organele de urmărire penală au obligaţia de a informa persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Sursa: Mediafax

"Luați atitudine, situația românilor din străinătate e critică". Scrisoare deschisă către președinte și prim ministru.

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule presedinte,
Domnule prim ministru,

Am ales să vă scriu, semnalându-vă situaţia alarmantă privitor la modul de funcţionare al misiunilor diplomatice româneşti. În ultima vreme nemulţumirea în rândul cetăţenilor români aflaţi departe de casă, motivată fără nici o urmă de îndoială, este din ce în ce mai accentuată.

Spun acest lucru din perspectiva românului care a trăit mulţi ani în afara României în primul rând, dar şi datorita faptului că un număr tot mai mare de cetateni români îmi transmit direct sau evidenţiază prin intermediul presei, noianul de nemulţumiri legate în principal de relaţia cetăţean-autoritaţi ale statului departe de casă. Vă aduc la cunoştinţă faptul că ne aflam în 2014, secolul XXI, an şi secol în care pentru pretenţia de a face parte din clubul select al naţiunilor care compun Uniunea Europeana precum şi NATO, România este codaşă şi din acest punct de vedere, al respectului faţă de cetăţenii săi, mai ales faţă de milioanele de cetateni care se află astăzi în străinătate.

-funcţionarii statului român işi desfăşoara activitatea în puţine consulate, care nu acoperă nici pe departe necesarul pentru a servi zonele în care se află cetăţeni români.

-taxele consulare sunt exagerat de ridicate, nemaipunând la socoteală faptul că avem taxe care nu ar trebui să existe cum este cea de eliberare a certificatului de naştere, certificat care în românia se eliberează gratuit.

-spaţiul foarte mic pentru primirea cetăţenilor români care se adresează consulatelor, de multe ori românii fiind nevoiţi sa reziste la modul fizic, în fapt, bebeluşi, copii, tineri, vârstnici, oameni foarte bătrâni, aproape zilnic îi intâlnim la porţile consulatelor romaneşti suportând de cele mai multe ori sub cerul liber căldura lunilor de vară, frigul din timpul iernii, ploaia, zăpada, obosiţi, nedormiţi, chinuiţi.

-distanţele destul de mari dintre consulate şi zonele din care se deplasează cetăţenii români.

-de la un anumit timp, s-a împământenit starea de fapt de a întâlni la intrarea în consulatele noastre, persoane care se adresează în întâmpinarea cetăţenilor români în altă limbă decât cea oficială a statului român, dar ne plângem ca în ţară, în administraţie, de obicei în zonele locuite deopotrivă de români şi de maghiari, se vorbeşte limba maghiară, faptul pe care îl semnalez ca existent în consulatele noastre este UMILITOR pentru noi, ca ROMÂNI.

-de multe ori mi se aduce la cunoştinţă că la apelurile cetăţenilor la numerele de telefoane ale misiunile diplomatice, nu se răspunde, astăzi neavând încă implementat un sistem modern de preluare şi prelucrare ale apelurilor telefonice ale solicitanţilor de servicii consulare, cetăţeni români.

Mai trebuie oare să adaug faptul că astăzi şase cetaţeni români fac greva foamei in Frankfurt, Germania nefiind poate susţinuţi de statul român, acolo, departe de casă?

Mai trebuie oare să adaug faptul că un cetăţean, poate român, Bogdan Ionescu, in Koln, Germania, a fost amendat de Poliţia din localitatea respectivă pentru că nu conducea bicileta cu ambele mâini, omul fiind infirm?

Mai trebuie oare să adaug faptul că astăzi în Marea Britanie, cetăţenii români şi chiar România sunt constant ţintele politicienilor rasişti sau ale presei tabloide britanice, iar statul nostru dacă şi atunci când raspunde, denotă o lipsă motivată şi reală de implicare, lăsând expuse loviturilor acestora demnitatea, prezenţa şi interesele cetătenilor români prezenţi în Marea Britanie şi cum spuneam, ale statului român?

Mai trebuie oare să adaug faptul că anual mor în medie 2500 de cetăţeni români departe de casă, fară ca statul român, să intervină în sprijinul repatrierii corpurilor acestora acasă, aproape de părinţi şi familie? Oare beneficiile economiei şi ale statului român de pe urma banilor pe care românii ii trimit acasă constant de ani buni, nu pot determina decidenţii politici în a lua pentru prima dată măsura corectă a rezolvării acestei situaţii?

Oare acele peste patru miliarde de Euro trimişi acasă numai dacă luăm in calcul statistica oficială a anului anterior, nu sensibilizează suficient decidenţii politici?

Am atras atenţia, în speranţa că veţi lua atitudine si că situaţia se va transforma pozitiv, asupra câtorva dintre milioanele de probleme pe care cetăţenii români le au departe de România, spun milioane pentru ca milioane de AZILANŢI ECONOMICI, cetăţeni români se află astăzi pretutindeni, numai în Europa de Vest existând peste patru milioane de români repreyentând peste 20% din populaţia tării!

Cu stimă,
Aurelian Mihai, deputat Europa de Vest

Londra – cea mai mare creștere a prețurilor la locuințe, din 1987

Preţurile locuinţelor din Londra au înregistrat în trimestrul doi din 2014 cea mai semnificativă creştere din ultimii 27 de ani, iar Nationwide Building Society a avertizat că măsurile adoptate de Banca Angliei pentru a calma piaţa imobiliară din Marea Britanie nu vor împiedica noi majorări de preţuri în viitorul apropiat, transmite Bloomberg.

Preţul mediu al locuinţelor din capitala Regatului Unit a urcat cu 26% în perioada aprilie-iunie 2014, comparativ cu trimestrul doi din 2013, cel mai semnificativ avans din 1987, a anunţat miercuri Nationwide Building Society, al treilea mare creditor ipotecar britanic. La un preţ mediu de 400.404 lire sterline , preţurile din Londra sunt cu 30% peste nivelul record înregistrat înaintea crizei, în 2007.

Pe lângă accelerarea creşterii economiei şi costurile scăzute de împrumut, cererea pentru locuinţe în capitala Regatului Unit a fost alimentată de miliardari şi investitori străini.

'Ritmul anual de creştere în Londra va începe probabil să încetinească în următoarele trimestre, existând indicii că situaţia pe piaţa imobiliară se va modera', a apreciat Robert Gardner, economist şef al Nationwide.

Preţul mediu al locuinţelor din Londra a urcat cu 7,6% în perioada aprilie-iunie 2014, comparativ cu primul trimestru din 2014, mai mult decât dublu faţă de media din Marea Britanie, de 2,9%, a anunţat Nationwide.

Guvernul Marii Britanii a ajutat 7.313 de cumpărători să achiziţioneze locuinţe prin programul 'Help to Buy', în primele şase luni de la lansarea sa, arată datele publicate luna trecută de autorităţile de la Londra.

Schema'Help to Buy', în valoare de 12 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari), permite potenţialilor cumpărători să vină cu un avans de doar 5% din valoarea locuinţei faţă de nivelul standard de 20% pe care îl solicită majoritatea băncilor. Guvernul va garanta restul de 15% în eventualitatea intrării în incapacitate de plată. În schimbul garanţiei, Guvernul va percepe un comision de până la 0,9% din valoarea creditului.

Acest comision este destinat să acopere eventualele pierderi pentru contribuabili, dacă debitorii intră în faliment, şi totodată să respecte prevederile Uniunii Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat.

În perioada octombrie 2013-martie 2014, garanţiile guvernamentale s-au ridicat 153 milioane de lire sterline, iar valoarea împrumuturilor acordate s-a ridicat la un miliard de lire sterline (1,67 miliarde de dolari). Patru cincimi dintre cei care au accesat programul au cumpărat pentru prima dată o locuinţă.

În urma redresării economiei şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, preţurile locuinţelor în Marea Britanie au urcat rapid, sporind temerile că unii cumpărători ar putea ajunge la un nivel extrem de ridicat al datoriilor şi s-ar putea declanşa o bulă imobiliară.

Economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru din 2014 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani, dar analiştii consideră că Banca Angliei nu se grăbeşte să majoreze rata dobânzii.

În perioada ianuarie-martie 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 3,1%, comparativ cu perioada similară din 2013, fiind cel mai semnificativ avans de la sfârşitul lui 2007, arată datele publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Comparativ cu trimestrul patru din 2013, economia Marii Britanii a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, fiind al cincilea trimestru consecutiv de expansiune - cea mai îndelungată perioadă de creştere de la criza financiară din 2008.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în 2014, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,7%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.

Ritmul rapid de creştere al economiei - care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii - va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

AGERPRES

Româncele pleacă în străinătate și renunță la barbații de acasă

Sute de românce îşi lasa soţii acasă şi emigrează, iar după ce îşi câştigă independenţa financiară, renunță la bărbaţi. Numai într-o comună din Iaşi, 60 de cupluri s-au despărţit de la începutul acestui an, scrie Pro TV.

Din păcate, în urma separării sunt afectaţi copiii. "Copiii mă întreabă când vine mama acasă. Câteodată, îi mai mint şi eu", povesteşte Petru Chirilă. Soţia lui a plecat din ţară acum 5 ani. Atunci, cei doi au decis că vor duce un trai mai bun dacă femeia merge să muncească în Italia. După 6 luni, însă, nevasta l-a anunţat că şi-a găsit un iubit şi că nu se mai întoarce la viaţa ei din România şi nici la cei doi copii pe atunci de 2 şi 3 ani. Bărbatul a decis să divorţeze.

"După numai 5 luni jumătate s-a găsit cu respectivul tip, despre care susţine că este marea ei dragoste şi eu, unul, şi cei doi copii ai noştri am fost lăsaţi de izbelişte. De un an nici nu a mai sunat", afirma el.

Asistenţii sociali din comună Tomeşti spun că anul acesta se confrunta cu un număr record de astfel de cazuri. De la începutul verii, în fiecare zi câte un cuplu ia decizia să divorţeze. "Pleacă femeile, mamele de copii, lăsându-şi ori pe soţ, ori pe părinţi. Situaţia economică le face să meargă în străinătate", explica Greta Însurațelu, asistent social comună Tomeşti.

"Unele dintre ele aleg să divorţeze, per general viaţa poate fi altfel decât viaţa pe care o trăiau aici", spune şi Cătălin Luca, psiholog.

Realizator de televiziune condamnat pentru pedofilie. Rolf Harris, vinovat de agresarea sexuală a patru minore, în perioada 1968-1986

Rolf Harris, actor, cântăreţ şi realizator de televiziune celebru în Marea Britanie, a fost găsit vinovat, luni, 30 iunie, de agresiuni sexuale comise împotriva a patru tinere, de-a lungul a aproape 20 de ani, începând cu anul 1968, potrivit Reuters.

Procesul actorului în vârstă de 84 de ani a durat 6 săptămâni. El a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a patru fete în perioada 1968-1986. Aceste agresiuni au început, în cazul unora dintre victime, pe când aveau 7-8 ani.

Vedeta de televiziune, care şi-a susţinut nevinovăţia, a fost descrisă de acuzare drept un om cu o dublă personalitate, în genul personajului din „Dr. Jekyll şi Mr. Hyde”, care profita de celebritatea sa pentru a agresa fete foarte tinere.

Rolf Harris s-a stabilit în Regatul Unit în 1952 şi, în scurt timp, a ajuns să fie considerat o veritabilă „comoară naţională”. El a cântat cu ocazia festivităţilor legate de nunta de diamant a Reginei Elisabeta a II-a, în 2012.

Arestat în martie 2013, Harris este a doua personalitate din showbiz condamnată pentru agresiuni sexuale în Marea Britanie, în cadrul „Operaţiunii Yewtree” deschisă de poliţie. Această anchetă a fost lansată odată cu scandalul legat de Jimmy Savile, fostă vedetă a postului de televiziune BBC, care a încetat din viaţă în 2011, şi care ar fi comis sute de violuri şi agresiuni sexuale asupra unor copii şi adolescenţi de ambele sexe, timp de patru decenii. 

Înaintea lui Rolf Harris, celebrul publicist britanic Max Clifford, 71 de ani, a fost condamnat, în luna mai, la 8 ani de închisoare pentru agresiuni sexuale comise împotriva a patru adolescente şi tinere femei.