Sunday, Jan 25th

Last update02:18:42 PM GMT

Focus

Se discută despre înăsprirea controalelor la frontierele externe ale UE și despre un registru al pasagerilor companiilor aeriene

Miniștrii de interne din 11 țări europene și ministrul american al justiției, Eric Holder, reuniți la Paris, au căzut de acord duminică să consolideze cooperarea în ceea ce privește controlul deplasărilor combatanților străini și lupta împotriva „vectorilor radicalizării”, îndeosebi pe Internet, informează EFE, citată de Agerpres.

Totodată, participanții la reuniunea internațională privind terorismul și-au manifestat intenția de a revizui Tratatul Schengen pentru a îmbunătăți controalele la trecerea frontierelor externe ale UE.

„Suntem cu toții de acord să stabilim controale aprofundate asupra anumitor pasageri pe baza anumitor criterii”, a spus ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, care a insistat pe necesitatea unui progres în ceea ce privește strângerea de date de la pasagerii companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

Citeşte mai mult...

Ponta, scrisoare către premierul francez Manuel Valls

Premierul Victor Ponta i-a transmis omologului francez Manuel Valls o scrisoare în care afirmă că a aflat „cu profundă indignare și nespusă tristețe” despre atacul care a lovit redacția Charlie Hebdo și care a provocat moartea a 12 persoane și rănirea gravă a altora.

România condamnă ferm flagelul terorismului și orice act de violență care pune în discuție libertatea de exprimare și valorile democrației. Vreau să transmit familiilor victimelor redacției Charlie Hebdo precum și poporului francez cele mai sincere condoleanțe și compasiunea poporului român.

Gândurile mele se îndreaptă deopotrivă către cei care au fost răniți în acest atac de nejustificat și intolerabil dorindu-le o însănătoșire grabnică”, se arată în scrisoarea premierului, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri Agerpres.

Citeşte mai mult...

Viorel Badea: ”Românii din diaspora privesc cu optimism alegerea lui Klaus Iohannis, speră să se poată întoarce acasă”

Într-un interviu pentru paginadepolitica.ro, Viorel Badea, senator ales în diaspora, se declară optimist cu privire la întoarcerea românilor din străinătate.

Se întorc românii din străinătate, acum că avem un nou președinte?
"Victoria domnului președinte Klaus Iohannis reprezintă, pentru românii din diaspora, victoria speranței : speranța într-o Românie bine alcătuită, o Românie a bunului-simț și a respectului, o Românie a competiției și a competenței, o Românie europeană cu un profil identitar bine conturat, o Românie capabilă să îi încapă pe românii de pretutindeni.

Cea mai mare parte a românilor care au părăsit țara, din motive obiective, au părăsit-o cu gândul că, într-o zi, vor reveni acasă. Și, de multe ori, au încercat să vină acasă, dar, până acum, nu au găsit o țară pregătită să îi cuprindă. Cum spunea un părinte din Spania atunci când l-am întrebat dacă românii pleacă definitiv în țară : ”Domnule senator, pot să vă spun că pleacă nervoși spre România și se întorc voioși în Spania!”

Citeşte mai mult...

ALERTĂ! Marea Britanie intensifică măsurile de securitate după atacul terorist de la Paris

Porturile britanice și-au intensificat măsurile de securitate în urma atacului terorist de miercuri, 7 ianuarie, de la Paris, a anunțat Guvernul britanic.

Controalele de la Calais și din alte porturi britanice vor fi mai drastice începând de astăzi. Vor fi controlate mult mai strict pașapoartele, atât în Marea Britanie cât și la terminalele Eurostar din Paris și celelalte țări europene.

Măsurile au fost anunțate în urma unei întâlniri de urgență COBRA, prezidată de Theresa May, ministrul de Interne britanic.

Citeşte mai mult...

12 morți în atentatul de la sediul publicației Charlie Hebdo. David Cameron: "Crimele comise la Paris sunt revoltătoare”

Premierul britanic David Cameron a condamnat atacul terorist comis miercuri, 7 ianuarie, împotriva sediului publicației satirice Charlie Hebdo și soldat cu cel puțin 12 morți, exprimându-și solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului, relatează AFP și Reuters.

"Crimele comise la Paris sunt revoltătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului şi pentru apărarea libertăţii presei", a afirmat Cameron într-un mesaj postat pe Twitter.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un "atentat terorist".

Citeşte mai mult...