Thursday, Jul 24th

Last update11:16:04 AM GMT

Focus

Fratele preşedintelui rămâne la răcoare

Fratele președintelui, Mircea Băsescu, precum şi intermediarul din afacerea cu familia lui Sandu Anghel, cunoscut cu numele de Bercea Mondial, Marian Căpăţână rămân în arest. Curtea de Apel Bucureşti a luat această decizie vineri, 27 iunie, respingând astfel contestaţiile celor doi faţă de măsura preventivă dispusă în dosarul de trafic de influenţă, care ar fi fost făcut cu scopul de a-l scăpa de închisoare pe interlopul Bercea, care a fost condamnat, în mai, la aproape nouă ani de închisoare.

Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel este definitivă, atfel că fratele președintelui "execută" cel puțin o lună după gratii. Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a declarat, înainte de pronunţare, că fratele şefului statului şi-a menţinut declaraţiile de la fondul cauzei, susţinând că este nevinovat.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.

Istoria scandalului

Numele lui Mircea Băsescu apare pentru prima dată în faţa opiniei publice la finele lunii mai, imediat ce finul său, Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, este arestat preventiv. Denunţător în dosar este chiar fratele preşedintelui, care reclamase la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că rudele sale prin alianţă îl şantajează şi îl ameninţă. În faţa procurorilor anticorupţie, Mircea Băsescu susţine că familia interlopului îi cerea 280.000 de euro ca să nu dea în vileag informaţii despre el.

DNA organizează un flagrant şi îl reţine pe cel surprins că ia banii, Marius Constantin, ginerele lui Mondial. Familia acestuia vine însă cu o altă variantă: Mircea Băsescu le-ar fi datorat bani pe care îi primise ca să îl scape de închisoare pe Bercea Mondial.

„Când l-a arestat prima dată, i-am dat sute de mii de euro. Lui Mircea Băsescu şi lui Marian Căpăţână. Ca să-l scape pe tata. Am filmări, am fapte concrete”, spunea Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial.

Parlamentul cere demisia președintelui. Băsescu: Le cer scuze românilor pentru arestarea fratelui meu

La aproape trei săptămâni de la izbucnirea scandalului, filmările sunt făcute publice. Înregistrările surprind momentul în care Mircea Băsescu confirmă în faţa lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, că a primit suma de un sfert de milion de euro.

Tot din înregistrări reiese şi faptul că Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu să îşi implice fratele, adică pe şeful statului.

Imediat după apariţia înregistrărilor, fratele preşedintelui, până acum denunţător într-un dosar de şantaj, este acuzat de trafic de influenţă şi este arestat preventiv. La fel şi Marian Căpăţână, cel care ar fi intermediat această "afacere".

Mircea Băsescu a recunoscut că a primit 250.000 de euro de la membrii familiei Anghel. Nu însă pentru a-l scăpa de închisoare pe Bercea Mondial, ci cu titlul de împrumut pentru afaceri. Anchetatorii îl contrazic, luând ca probe chiar înregistrările puse la dispoziţie de familia lui Bercea. Banii au ajuns la Mircea Băsescu în timp ce Bercea Mondial aştepta sentinţa pentru tenativă de omor.

Pe de altă parte, mai mulţi membri ai familiei Anghel sunt trimişi în judecată pentru că l-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu.

Zeci de mii de români, falși asistaţi social, realizau venituri din asigurări şi cosmetice. Statul vrea să recupereze prejudiciul

Ministerul Muncii vrea să recupereze peste 30 de milioane de lei, bani pe care i-a oferit sub formă de indemnizaţii unui număr de aproape 40.000 de români asistaţi social, dar care au obţinut venituri din vânzarea de asigurări sau de cosmetice.

„La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială se înregistrează un număr de 39.641 beneficiari de drepturi de asistenţă socială care au primit sume necuvenite ce totalizează suma de 30,7 milioane de lei, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Concret, instituţia îşi propune să recupereze banii fără a-i penaliza prin dobânzi sau majorări de întârziere. „Aplicarea de dobânzi şi penalităţi în situaţia determinării unui drept acordat necuvenit, va conduce la o vulnerabilizare şi mai accentuată a acestor familii sau persoane”, potrivit documentului.

Potrivit sursei citate, cele mai multe plăţi sunt înregistrate la îndemnizaţia pentru creşterea copilului. Concret, ANPIS a acordat astfel de ajutoare în valoare de 16,4 milioane de lei. În acelaşi timp, statul a plătit ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei în valoare de 11,4 milioane de lei.

Pentru indemnizaţia de creştere a copilului, principala cauză a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regulă din diverse forme de colaborare cu firme de asigurări sau de distribuţie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de până în 100 lei.

Ministrul Stanoevici a deschis tabăra ARC de la Sulina, pentru tinerii din diaspora

Joi, 26 iunie 2014, începând cu orele 1500, în incintaCentrului de agrement de la Sulina, a avut loc lansarea oficială a celei de-a VI-a ediţii a programului de tabere ARC, finanţat şi organizat de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

În cuvântul său de deschidere, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a făcut referire la importanţa programului „ARC”, care promovează, în rândul tinerilor români din afara graniţelor, atât conştiinţa naţională românească, cât şi importanţa unor legături durabile cu statul român.

Prin programul de tabere ARCse reunesc anual peste 2.000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani (Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia), dar şi din ţări precum Italia, Grecia, Canada.

Bogdan Stanoevici a subliniat importanţa zilei de 26 Iunie: „Astăzi, românii de pretutindenicelebrează ziua drapelului naţional, simbol al națiunii române încă de la începutul secolului al XIX-lea. Istoria drapelului românesc face parte din istoria neamului românesc şi este de datoria fiecăruia dintre noi să perpetuăm simbolurile acestei naţiuni oriunde ne-am afla”.

La evenimentul de deschidere au participat Directorul Direcţiei Tabere şi Agrement din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Tulcea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Tulcea, însoţit de reprezentanţi ai Direcţiei, şi cei200 de tineri din Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria, care participă la activităţile taberei încă de luni, 23 Iunie a.c.

Programul de tabere ARC îşi propune conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală românească, aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi facilitarea contactului între românii din diferite ţări, posibilitatea de a cunoaşte realităţile României şi accesul la valorile patrimoniului cultural românesc.

În cadrul programului sunt incluse activităţi culturale, sportive şi educative, destinate să încurajeze comunicarea în limba română, să contribuie la realizarea unor schimburi de experienţă şi la creare unor interacţiuni între tinerii români de pretutindeni.

Germania - măsuri dure împotriva turismului social. După șase luni de șomaj nu mai poți rămâne în țară!

"Germania se pregăteşte să schimbe sistemul ajutoarelor sociale destinate imigranţilor europeni şomeri, dar care au rezidenţa pe teritoriu german şi de prea mult timp nu au un loc de muncă. Nu numai că nu se vor mai da deloc ajutoare,este posibil să se retragă rezidenţa". Acesta este, potrivit săptămânalului Focus, unul dintre proiectele pe care ar dori să le finalizeze guvernul Merkel înainte de vacanţa de vară.

Aşa cum a precizat cancelarul pe timpul unui interviu de dinaintea votului european, "Europa nu este o uniune socială". Percepţia multor germani, confirmată de diferite sondaje, este că odată cu deschiderea pieţei muncii germane şi pentru români şi bulgari, tot mai mulţi cetăţeni europeni, în special din estul Europei, se mută în Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale.Nu îşi caută de lucru, se mulţumesc să trăiască din indemnizaţii.

Procentul de aproape 7% obţinut de "Alternative für Deutschland", partid anti-euro înfiinţat abia în martie 2013 şi susţinut de diferiţi academicieni, a demonstrat din nou că în gestionarea politicii europene, Germania vrea să se deplaseze la dreapta şi Merkel, dintotdeauna atentă şi cu simţ practic, nu poate decât să se adapteze fenomenului.

Hartz IV

În Germania cei care şi-au pierdut locul de muncă după ce au plătit contribuţii cel puţin un an, primesc un ajutor de 60% din salariul anterior net, 67% dacă au un copil. După doisprezece luni se intră în programul Hartz IV.

Ajutorul devine de circa330 de euro lunar (dar depinde de regiunea în care trăieşte solicitantul) la care se adaugă chiria locuinţei şi asigurarea sanitară (care în Germania trebuie plătită cu excepţia situaţiei în care interesatul are un loc de muncă subordonat). Contribuţia creşte când este vorba de familii.

Pentru a primi toate acestea, solicitanţii trebuie să demonstreze căsunt în mod activ în căutarea unui loc de muncă. Aceştia sunt invitaţi să meargă la interviuri pentru muncă sau să participe la cursuri organizate de oficiul de plasare a forţei de muncă.

În martie 2012 de ajutoare au beneficiat 6,2 milioane de persoane. Hartz IV face parte dintr-un pachet de reforme al ministerului german al Muncii şi Protecţiei Sociale introdus pentru prima dată de guvernul social-democrat al lui Gerhrard Schroeder în 2002.

Expulzarea

Este posibilă expulzarea unui cetăţean european dintr-o ţară UE?"Cine trişează, pleacă", a explicat Thomas de Mazière (CDU), ministrul de Interne. De altfel, directiva 2004/38/CE privind dreptul cetăţenilor UE şi al familiilor lor de a circula şi avea şedere în mod liber în cadrul statelor membre dă fiecărei naţiuni posibilitatea de a impune anumite limite aplicării liberei circulaţii. În Belgia anul trecut le-a fost negat dreptul la rezidenţă la 2.712 cetăţeni ai Uniunii Europene pentru că erau "prea săraci".

Nu eşti expediat înapoi, însă nu ţi se mai furnizează documentele necesare găsirii unui loc de muncă, închirierii unei locuinţe sau încheierii de contracte de orice tip. Germania va urma acest model?

Parlamentul german analizează în prezent un proiect de lege care prevede retragerea rezidenţei pentru cetăţenii străini, chiar aparţinând unui stat al Uniunii Europene, în cazul în care şi-au pierdut locul de muncă de cel puţin şase luni şi sunt încă şomeri. Prin această măsură, Berlinul vrea să combată aşa-numitul "turism social" (Sozialtourismus).

Parlamentul cere demisia președintelui. Băsescu: Le cer scuze românilor pentru arestarea fratelui meu

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, 25 iunie, cu 344 de voturi „pentru“, 17 „abţineri“ şi niciun vot împotrivă, proiectul de declaraţie prin care se cere demisia efectivă preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului izbucnit între fratele său şi Bercea Mondial. Declaraţia a fost citită de senatorul PSD Gabriela Firea, aflată în proces cu şeful statului. Declaraţia nu are o valoare juridică, ci doar una politică, preşedintele nefiind obligat să ţină cont de ce votează aleşii.

"Este o acţiune politică fără urmări juridice, Băsescu nu îşi va prezenta demisia de onoare indiferent de votul nostru. Tratează cu dispreţ Parlamentul, îl ignoră, a vrut să-l transforme într-o formă fără fond. Şi-a mobilizat toate forţele propagandistice care îi atacă pe susţinătorii acestei declaraţii politice. A venit vremea să părăsească cea mai înaltă demnitate din stat pe care a coborât-o la un nivel inacceptabil", a fost mesajul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care este şi cel care a iniţiat propunerea parlamentară.

Propunerea preşedintelui Senatului a fost susţinută de parlamentarii PSD, UNPR şi PC.

Şi parlamentarii PPDD s-au alăturat demersului Puterii, ca şi liberalii. Parlamentarii UDMR au votat după conştiinţă, şi nu în bloc, iar PDL şi PMP nu au participat la plenul reunit.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, deşi nu are nicio legătură cu dosarul de trafic de influenţă în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, le cere scuze românilor pentru această situaţie, care nu ar fi trebuit să se întâmple. Totodată, şeful statului a subliniat că nu are de gând să ia în serios cererea de demisie din partea unei majorităţi care a respins de vreo zece ori cererile Justiţiei de punere la dispoziţie a unor parlamentari.

Şirul acuzaţiilor dintre fratele preşedintelui şi clanul lui Bercea Mondial îl pune pe Traian Băsescu într-o poziţie delicată. Adversarii politici îi cer demisia.

„Cred că preşedintele României şi nu doar preşedintele României, orice preşedinte dintr-o ţară europeană, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra Jutiţiei, ar trebui să demisioneze imediat”, a declarat premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă este luată în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona, Ponta a răspuns: „Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva”.

„Dincolo de faptul că sunt şocat de modul în care evoluează cazul Mircea Băsescu, un asemenea scandal, indiferent care vor fi decizia şi explicaţiile lui Traian Băsescu, va căpăta amploare internaţională şi va prejudicia încă o dată grav imaginea României. (...) Traian Băsescu putea rezolva tot acest scandal printr-un singur gest: demisia", a comentat şi fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu.

Românii să înțeleagă că suntem într-o criză deosebit de gravă, care are de-a face cu siguranţa naţională. Nu vreau să trăiesc într-o țară unde asupra preşedintelui planează o suspiciune de o asemenea gravitate”, a opinat și președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis.

Fratele președintelui recunoaște că a luat bani de la Bercea. Președintele Băsescu, înlăcrimat: „Între consolidarea justiţiei şi reflexul de a-mi apăra fratele, aleg prima opţiune”

„Legat de solicitarea unor domni să demisionez pentru o faptă pe care nu am comis-o. Regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă. El este un om de 60 de ani care locuieşte la Constanţa, eu cu familia mea locuim în Bucureşti. Nu am avut niciun fel de informaţii sau cunoştinţe legate de afacerea Mircea Băsescu - Sandu Anghel-Căpăţână. Nu trăim în aceeaşi casă, trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu faptele lui. Ne vedem o dată la doi ani şi nu am avut informaţii nici de la el, nici de la structurile de informaţii ale statului, ca să clarificăm subiectul. Nicio structură de informaţii a statului român nu m-a informat legat de relaţia Mircea Băsescu-Sandu Anghel”, a subliniat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că orice suspiciune legată de intervenţia sa în procesul Sandu Anghel este demontată chiar de realitate, în sensul că nu numai că nu există dovezi concrete care să îl lege pe preşedinte de acest caz, dar totodată Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru tentativă de omor.

Niciodată nu am apelat la vreun poliţist, judecător, procuror direct sau indirect pentru o intervenţie în vreun dosar. În numai trei ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiţiei - condamnare la Slatina, la Curtea de Apel Craiova şi la Înalta Curte, la ani grei de închisoare. Nu există niciun motiv să suspecteze că preşedintele ar fi intervenit în procesul acestui domn Sandu Anghel sau al membrilor familiei sale”, a mai declarat şeful statului.

Atac la Voiculescu

Traian Băsescu a declarat că are convingerea că sub acest scandal se ascunde „setea de acaparare a justiţiei” a rivalilor săi, una dintre persoanele menţionate fiind fondatorul Partidului Conservator (aflat la Putere în alianţă cu PSD şi UNPR), Dan Voiculescu. Patron al Trustului „Antena”, Voiculescu este iniţiatorul celor două suspendări ale preşedintelui Băsescu.

 „Domnul Voiculescu care are la activ o condamnare iniţială la cinci ani şi care acum o lună spunea că «preşedintele nu îşi va termina mandatul», e nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte-marionetă care să îi satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în justiţie a unor oameni pe care să-i controleze. Vrea să scape de actuala structură de conducere a justiţiei. Este o grupare importantă în lumea politică care îşi doreşte o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiţie. Îi avertizez că, cel puţin în mandatul meu, pe care îl voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiţia, nu vor avea justiţia la cheremul lor”, a subliniat preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a recunoscut că evenimentul care s-a petrecut cu fratele său nu este unul fericit, fiind un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. Cu toate acestea, preşedintele a ţinut să îi anunţe pe „acei domni” că nu va lua „în consideraţie nici strigătele lor şi nici declaraţii ale Parlamentului. Obiectivul meu e ca până la sfârşitul mandatului să continue procesul de consolidare a justiţiei, lupta anti-corupţie şi aş vrea ca până la finele mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen”.