Tuesday, Oct 21st

Last update12:24:18 PM GMT

Focus

Deputatul Aurelian Mihai a ieșit din greva foamei

Deputatul pentru Diaspora, Aurelian Mihai a ieșit astăzi, 30 septembrie, din greva foamei, după 14 zile de prostest.

El a publicat pe pagina sa de facebook motivul încetării protestului:

„Buna ziua, astazi am incheiat greva, proiectul s-a intors la comisii pentru a obtine raport de aprobare! Merg la spital unde voi ramane cat timp va fi nevoie pentru recuperare.

Multumesc tuturor pentru sprijinul moral si intelegere, chiar si criticilor!

Aurelian Mihai”

Cu puțin timp înainte ca Aurelian Mihai să anunțe încheierea protestului, unul dintre reprezentanții comunității românești din Madrid, avocatul Marius Vili Sârbu și-a anunțat suportul pentru rezolvarea problemelor invocate de deputat și l-a rugat să renunțe la greva foamei.

„Stimate dle deputat Aurelian Mihai,

Urmaresc cu atentie, inca de la inceput, forma de protest impotriva taxelor consulare ridicate, a dezordinii din consulatele romanesti si problemei repatrierii cetatenilor romani decedati in strainatate.

Sunt de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste problema consulatelor (desi in Spania lucrurile au intrat oarecum pe un fagas normal de comunicare, modernizare si mod de lucru cu publicul) pentru ca mai sunt multe de facut si sunt total de acord cu micsorarea taxelor consulare. Ingrijorarea mea astazi vine pe fondul formei de protest pe care ati adoptat-o, in sensul ca eu consider sanatatea un lucru de pret, mai ales in conditiile in care, in Parlamentul Romaniei, sunteti putine persoane care reprezinta Diaspora Romaneasca.

Este o forma extrema de protest si inteleg acest lucru, dar va asigur ca in zilele in care am militat pentru aceleasi lucruri, daca as fi luat aceasta decizie, subsemnatul ar fi avut nevoie de o repatriere. De aceea, va rog, public, sa renuntati la gestul extrem de a protesta prin greva foamei si sa acordati imediat prioritate sanatatii dumneavoastra. Cu siguranta, dupa asta, se vor gasi caile de protest oportune pentru ca initiativa sa fie dusa pana la capat.

Dupa cum bine stiti, va scriu asta in nume personal pentru ca nu reprezint astazi niciun partid politic. Va rog sa renuntati, in numele unui concetean roman din comunitatea din care si dumneavoastra veniti: cea a romanilor rezidenti in Spania.

Cu stima,

Marius Vili Sarbu”

Deputatul diasporei, încă în greva foameni: „Voi continua protestul inceput pe 17 Septembrie 2014”

Comunicat de presă, deputat Aurelian Mihai

S-au scurs aproape doua saptamani de la declansarea protestului in Parlamentul Romaniei in momentul in care solicitam atentia colegilor deputati, dar si a Guvernului asupra problemelor existente in randul comunitatilor de romani din afara frontierelor statului roman.

Sunt probleme destul de serioase si multe, probleme semnalate de ani de zile in diaspora, dar a caror rezolvare a tot fost amanata.

Dupa cum anuntasem inca din prima zi, am semnalat cateva din aceste probleme si anume:

 Reducerea taxelor consulare, taxe deosebit de ridicate, taxe care sunt platite de cetatenii romani la consulate pentru procurarea de documente si pentru serviciile prestate de misiunile diplomatice ale statului.

  • A doua problema este legata destadiul in care se afla si este desfasurata activitatea consulatelor in strainatate, lucru care nemultumeste puternic cetatenii romani si deopotriva a dus la existenta a numeroase disfunctionalitati in relatia consulat-cetateni.
  • Problema cetatenilor romani decedati in strainatate.

Continuarea comunicatului de presă, aici!

 

Deputatul Raețchi către guvernanți: „Aurelian Mihai se află într-o situație deplorabilă, găsiți o soluție de negociere”

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul Ovidiu Raețchi: Parlamentarul Aurelian Mihaie într-o stare dificilă, dar a cerut să fie externat și să continue greva. Fac un apel la Guvern să trimită un reprezentant autorizat cât mai este posibil. Raețchi a transmis astăzi un mesaj Guvernului și Camerei Deputaților:

”Mihai Aurelian refuză în continuare hrana, se află într-o situație deplorabilă și, mai mult, a cerut să fie externat și să-și continue protestul la Parlament. Următoarele zile vor fi critice și vom începe să vorbim despre un risc vital, în funcție de afecțiunile sale cronice. S-a ajuns în punctul în care miza nu mai e una politică sau normativă, ci una strict umanitară.

Indiferent cum ne raportăm la protestul lui Aurelian,aici e vorba de viață și moarte, nu de voturi și imagine. Fac un apel la membrii Guvernului, la ministrul de Externe, la președintele Camerei Deputaților să propună, cât mai este posibil, o soluție de negociere: nu vorbesc despre asumarea revendicărilor, ci despre o minimă atenție și deschidere la dialog, care să-l convingă să iasă din greva foamei.

Ministrul Stanoevici nu are capacitatea de a gestiona o astfel de situație, aici nu-i vorba de un talk-show. S-a ajuns în acest punct pentru că Aurelian a fost tratat de decidenți ca Valeriu Zgonea cu replici de tip: 'E tânăr și vrea să se remarce'.”

Într-o postare pe facebook, deputatul Aurelian Mihai a precizat că a fost contactat de către ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

”Greva foamei, a 10-a zi! Va multumesc mentru mesajele de sustinere si intelegere. Multumesc de asemenea colegilor din Parlament, mai ales din Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, care mi-au telefonat sau m-au vizitat din prima zi interesandu-se de starea sanatatii mele.

Din partea Guvernului,s-a autosesizat dl. Stanoevici care mi-a telefonat ieri! Ii multumesc pentru acest lucru! Nu-i multumesc pentru minciunile spuse aseara intr-o emisiune televizata, dar asta este mai putin important! Cum spuneam, nu exista dialog, nu sunt reactii serioase pentru reforma si schimbare.

A cam sosit momentul sa inteleaga si guvernantii ca DIASPORA doreste binele romanilor de acasa, acasa unde ne-am nascut, ROMANIA.”

Aurelian Mihai, Facebook

DNA cere URMĂRIREA PENALĂ a nouă foşti miniştri. Printre cei acuzați se află Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu și Dan Nica

DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli, transmite Mediafax.

Cei despre care se presupune că au săvârşit infracţiuni în perioada în care au fost miniştri sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

ECATERINA ANDRONESCU (în prezent senator – Parlamentul României), ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.

VREME VALERIAN (în prezent deputat), ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012 ministru, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în perioada în care avea calitatea de ministru.

MIHĂILESCU PETRU ŞERBAN (în prezent senator – Parlamentul României), ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani în perioada în care avea calitatea de ministru.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de:

NICA DAN (prezent membru al Parlamentului European), ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de următorii:

ŢICĂU ADRIANA, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004

SANDU GABRIEL, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010

FUNERIU PETRU – DANIEL, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012

ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005

TĂNĂSESCU MIHAI NICOLAE, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004

Sursa: Mediafax

Candidatul Brânză jură că nu e agent acoperit: „O provoc pe Macovei sa facă același jurământ”

Candidatul PER la Preşedinţie, William Brînză, a jurat, joi, pe Constituţie că nu a fost şi nu este ofiţer acoperit şi a provocat-o pe Monica Macovei, pe modelul ”Ice Bucket Challenge”, să facă acelaşi jurământ.

”Cred cu toată tăria că pentru cetăţenii acestei ţări este foarte importantsă ştie pe cine vor alege şi cine va reprezenta interesele lor timp de cinci ani. Cred că cetăţenilor trebuie să le fie respectat acest drept. Am fost întrebat în repetate rânduri dacă am fost sau nu ofiţer sub acoperire şi, deşi răspunsul meu a fost foarte categoric, presei i-a plăcut să mai lase acel suspans, cum că William Brînză este sau nu este”, a declarat candidatul PER la Preşedinţie.

”Răspunsul meu categoric este:nu am fost şi nu sunt ofiţer sub acoperire”, a declarat Brînză, potrivit Mediafax.

”Jur pe onoare şi conştiinţă că nu am fost şi nu sunt ofiţer, agent sau colaborator al niciunei structuri sau serviciu de informaţii sau contrainformaţii, din România sau străinătate”, a spus William Brînză, jurând pe Constituție.

Candidatul PER i-a provocat pe toţi candidaţii înscrişi în cursa prezidențială să facă același gest şi a adăugat că, într-o primă fază, o provoacă, pentru a depune acest jurământ, pe Monica Macovei.

”Dumneaei va putea spune, ulterior, care este următorul candidat pe care îl provoacă. Este pe principiul găleţii de apă în cap. Eu o fac primul, o provoc pe doamna Macovei să facă acelaşi lucru”, a anunţat Brînză.

”România se confruntă cu o mare criză, în care preşedintele, care reprezintă singura speranţă pentru rezolvarea ei, cade într-o depresie, aşa cum s-a întâmplat cu Robert Turcescu. Aşa se poate întâmpla, într-un caz extrem.Preşedintele poate să cadă în această depresie. Cei care l-au votat nu au ştiut că acesta este ofiţer. Ce se întâmplă cu ţara în acest moment, cu cetăţeanul care l-a votat?”, a spus William Brînză.