Saturday, Oct 25th

Last update11:52:34 AM GMT

Focus

Lupta pentru voturile diasporei. Victor Ponta anunță „certificate de naștere GRATIS pentru copiii născuți în afara granițelor”

Guvernul va elimina taxele consulare solicitate pentru certificatele de naștere ale copiilor născuți în străinătate, condiția fiind ca acestea să fie întocmite în termen de șase luni de la naștere, a anuntat premierul Victor Ponta la începutul ședintei de Guvern de astăzi.

"Românii care fac procedurile privind certificatele de naștere, timp de șase luni nu plătesc niciun fel de taxe.”

”Dacă șase luni nu vor să îi declare fără niciun fel de taxă, sigur că vor plăti taxa aceea mare care e și azi", a mai spus premierul.

Acesta a mai spus că documentele de călătorie pentru copiii de până la șase ani vor fi gratuite.


Victor Ponta a postat și pe pagina sa de facebook următorul mesaj: “Ca un semnal pozitiv privind copiii din diaspora, eliminăm toate taxele consulare pentru românii care fac procedurile necesare pentru certificatele de naștere, pentru o perioadă de până la 6 luni de la naștere. De asemenea,documentele de călătorie pentru copiii care au până în 6 ani sunt gratuite”.


Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, cu o săptămână în urmă, că a propus reducerea "substanţială" a taxei consulare pentru înregistrarea nou născuţilor, iar ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a spus că reducerea poate fi făcută fără a afecta bugetul statului.Nimeni nu se aștepta însă la o anulare.

În prezent, taxa consulară ( care include înscrierea şi traducerea certificatului italian) este următoarea :
- pentru înscrierea certificatului în termen de până la şase luni de la naştere – 125 euro,
- pentru înscrierea certificatului la peste şase luni de la naştere – 170 euro,

Pentru efectuarea serviciului de înscriere şi/sau traducere în regim de urgenţă - 48 de ore, se percep 15 euro taxa de urgenţă/serviciu.

Pentru titlul de călătoriese plătește 65 de euro.

Vom reveni cu amănunte.

Dosarul ROMPETROL: Sorin Roşca Stănescu - 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, în dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare.

Potrivit Mediafax, Instanţa a dispus condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi tot doi ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Pedeapsa a fost sporită cu opt luni, Pantiş urmând să execute doi ani şi opt luni.

În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de Patriciu.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, inculpaţii din dosarul Rompetrol condamnaţi la pedepse cu închisaorea urmând să fie încarceraţi.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ceruse, la ultimul termen de judecată, să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiş şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, precum şi în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanţa i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi - Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

A început campania electorală. Programul "Prima casă" - extins pentru românii din străinătate

Programul Prima casă va fi extins şi pentru românii care locuiesc în străinătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat astăzi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la rubrica Transparenţă decizională.

Astfel, conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziţiei sau construirii unei locuinţe de către persoanele cu cetăţenie română care locuiesc în străinătate şi au permis de şedere şi de muncă, eliberate de autorităţile statului în care lucrează.

Până la 31 decembrie 2014 plafonul garanţiilor acordate exclusiv pentru achiziţionarea sau construirea de locuinţe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat şi/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă.

"Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să îşi achiziţioneze sau să îşi construiască o locuinţă.

În acelaşi timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă şi la creşterea gradului de utilizare a portofoliului de garanţii din Programul Prima casă", consideră ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Programul Prima casă a fost implementatîncepând cu a doua jumătate a anului 2009. Până în prezent au fost acordate 123.922 garanţii din care circa 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 EURO.

ALERTĂ! Ebola ar putea ajunge în Marea Britanie până la sfârşitul lui octombrie

Epidemia de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola ar putea ajunge până pe 24 octombrie în Franţa şi Marea Britanie, au declarat experţi, citaţi de cotidianul britanic The Independent, în pagina electronică.

Potrivit experţilor, care au analizat harta răspândirii acestui virus şi datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de apariţie a virusului Ebola în Franţa până la 24 octombrie este estimată la 75 la sută, iar în cazul Marii Britanii - la 50 la sută.

De asemenea, există un risc (de 40 la sută) că virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat iniţial în revista PLoS Current Outbreaks.

"Nu există o listă exactă (a ţărilor care sunt vizate de riscul de răspândire a virusului), este vorba de o probabilitate", a declarat Alex Vespignani, expert în antropologie biologică la Universitatea din Boston.

El a apreciat că "traficul aerian este un catalizator pentru răspândirea epidemiei".

Potrivit studiului realizat, probabilitatea de propagare a virusului Ebola în Spania şi Elveţia a fost estimată la 14 la sută.

Primul pacient cu Ebola de pe teritoriul francez, o tânără infirmieră, a fost tratat într-un spital militar de la periferia Parisului, unde a beneficiat de tratamente experimentale.

Repatriată la 19 septembrie în Franţa, tânăra, care a fost contaminată cu virusul Ebola în timpul unei misiuni în Liberia, "s-a vindecat şi a părăsit spitalul", a anunţat sâmbătă ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine.

Anterior, un expert de la Universitatea Cambridge a declarat că virusul Ebola ar putea fi folosit de terorişti pentru a crea o armă capabilă să ucidă numeroase persoane în Marea Britanie.

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morţi în Africa de Vest din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) realizat la 1 octombrie şi publicat vineri.

Sursa: Mediafax

Italia - Secretar al Lega Nord din Maserada: "Ce-i arunci unui ţigan care se îneacă? Soţia şi copiii"

"Ce se aruncă unui ţigan care se îneacă? Soţia şi copiii", întreabă şi răspunde pe Facebook Andrea Della Puppa, secretar al Lega Nord din Maserada (Treviso).

Multora dintre prietenii săi le-a plăcut postarea,motiv pentru care i-au oferit un "like".

Ghicitoarea lui Della Puppa, scrisă pe fotografia unei raţe cu o ţigară în cioc, este în linie cu alte conţinuturi ale paginii sale de Facebook.

Cu două zile înainte, leghistul a publicat un colaj foto în care Cècile Kyenge spune că "imigranţii au nevoie de toată căldura noastră" şi Adolf Hitler răspunde: "Păi atunci să le-o dăm, pentru Dumnezeu!". Colajul este încheiat de fotografia unui soldat înarmnat cu un aruncător de flăcări.

Acum e polemică. Mulţi cer acum ca Della Puppa să fie anchetat pentru rasism şi chiar şi guvernatorul din Veneto, Luca Zaia, care este coleg de partid cu el, condamnă episodul şi îl invită să se scuze.