Saturday, Nov 01st

Last update03:37:46 PM GMT

Focus

Miron Mitrea – DOI ANI CU EXECUTARE pentru luare de mită. Sentința nu este definitivă

Instanţa supremă l-a condamnat pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

Judecătorii instanţei supreme au decis să îl condamne pe Miron Mitrea la doi ani de închisoare pentru luare de mită, la care se adaugă interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei, tot pe o durată de doi ani. Instanţa l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals şi a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals.

Citeşte mai mult...

Traian Băsescu aruncă bomba: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale. Astfel, Ponta a încâlcat legea. Băsescu a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta.

Iată ce a spus Băsescu referitor la faptul că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit SIE, menționând că nu are nicio DOVADĂ, dar că are ARGUMENTE...

„Victor Ponta a fost ofiţer acoperit în 1995, Ponta a ieşit procuror. A fost repartizat la Parchetul de pe lângă judecătoria unui sector, cred că Sectorul 3. În 1998, a ajuns deodată la Parchetul General. N-am constatat să fi făcut vreo ispravă la sector. N-a strâpit nici evazioniştii de gogoşari măcar. N-am auzit de procurorul Ponta niciodată, din 1991, de când sunt în Bucureşti. Am spus că voi vorbi despre procurorul acoperit.

„Din păcate, a fost evenimentul cu Turcescu şi n-am putut să vorbesc. Voi vorbi, pentru că am promis public şi o voi face, indiferent de costuri. Însă nu vor fi costuri legale. Mulţi vorbesc de Meleşcanu. El ce să spună? E ca între ei, aşa. A fost director al SIE, mă rog. În această campanie o voi spune, dar nu în seara această. M-a şocat minciuna publică, spusă de ziarişti tineri, care spuneau că e trădare ce a făcut Turcescu. De unde e teoria că un om care a încălcat legea acceptând să fie ofiţer acoperit nu trebuie devoalat. Eu îi voi face bine unui candidat, îl voi devoala fără să utilizez documente. Dar voi aduce argumente convingătoare.

Serviciile de informaţii n-au voie să spună cine e ofiţer acoperit, ceea ce înseamnă că serviciile secrete să-şi facă ofiţeri în Parlament şi în Parchete, ceea ce este inadmisibil. Unde ajungem aşa? În câţiva ani, dacă dăm impresia că totul este secret şi merge în mormânt, înseamnă că dăm liber serviciilor secrete să se infliltreze oriunde vor ele şi să particpie la decizia politică. Este obligaţia mea să spun cine este cel care a fost ofiţer acoprerit, fără documente, dar cu argumente.

Dacă spune, nu o să-i poată zâmbi niciun fost şef. Oamenii care au lucruri pe care nu le spun sunt vulnerabili. Vă spun din experienţă. Cred că la Marius Tucă am spus. Mă întreabă el: Domnul ministru, aţi avut vreo legătură cu Securitatea? Şi am spus o prostie, care mi-a fost utilă: Am spus: Domnule Tucă, am scris camioane de rapoarte cât am stat la Anvers.

Dar rapoartele nu erau turnătorii. Mă întâlnisem cu câteve zile înainte cu un ofiţer de securitate care mi-a zâmbit complice. Ce făceam dacă spuneam nu, mai ales că CNSAS le-a găsit acum şi spre mânia lui Voiculescu, au constatat că nu erau turnătorii. Candidatul să spună acum că a fost ofiţer pentru că îi va rânji ofiţerul când va fi preşedinte. Acum poate să-i zâmbească, cât e premier. Ponta trebuie să recunoscă că a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de sector la Parchetul General. Nu ştiu dacă Ponta a avut misuni, iar dacă aş şti, n-aş putea să spun. Nu am vorbit cu Ponta despre acest lucru.

Ce ar fi putut să-mi spună. Dar asta arată implicarea serviciilor în politică. Au vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT, Ponta, în înţelegere cu Meleşcanu. Meleşcanu e un complice total al lui Ponta. Au dat o hotărâre de guvern prin care au extins secretul de stat. La un moment dat, a fost un senator PSD care a făcut o interpelare la adresa lui Ponta.

Domnul Valer Marian l-a întrebat pe Ponta dacă a fost ofiţer în exact aceeaşi perioadă de care spun eu. În acea perioadă, Ponta este procuror, iar funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie. Deci serviciile au încălcat legea. Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Domnul Meleşcanu, un om în care am avut încredere, a făcut un joc politic de dragul unui politician.

Nu sunt atât de supărat pe Ponta, cât sunt pe Meleşcanu. L-am întrebat pe domnul Meleşcanu dacă există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi în Guvern şi mi-a răspuns cu legea secretului de stat. Preşedintele în mod legitim a cerut o informaţie secretă şi i s-a răspuns că nu i se poate da conform hotărârii de Guvern numărul... Rămâne în istoria SIE că un preşedinte nu poate fi informat. Din acel moment, până când a demisionat, n-am mai avut încredere în Meleşcanu.

N-am vrut să fac scandal. Meleşcanu a refuzat aplicarea legii făcând un joc politic. Vina lui Ponta nu este că a fost ofiţer, ci că nu a spus. Nu-mi dau seama ce a fost în capul lui Ponta şi al lui Meleşcanu. Eu am considerat de o gravitate extremă. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă, le-am povestit incidentul. Era pentru prima dată când SIE a refuzat să dea o informaţie preşedintelui României. Nu trebuie să rămână în istoria cooperării dintre preşedinte şi servicii dreptul servicului de a ascunde informaţii. Ce încredere să mai ai atunci în servicii?Din acel moment, cooperarea mea cu SIE a fost de la adjunct în jos. Meleşcanu a fost o mare decepţie ca şef al SIE. Nu aşa i-am vrut eu pe şefii serviciilor secrete.”

Cu privire la acuzațiile președintelui Băsescu, premierul Ponta a declarat: „„După ce am terminat Facultatea de Drept în 1995 și până astăzi, în aproape 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile tarii, mi-am servit țara ca magistrat, deputat, ministru ți voi face la fel ca Președinte. România nu trebuie să mai depindă de tulburările lui Traian Basescu. În următoarele 33 de zile trebuie să arătăm că România poate fi altfel după 9 ani si 11 luni de calomnii, atacuri sub centura, minciuni si mizerii”

 

Victor Ponta redimensionează diaspora: «Emigrează din ce în ce mai puţini români»

Victor Ponta este pe primul loc în sondajele pentru alegerile prezidenţiale. În România are un avantaj confortabil, însă nu există date cu privire la intenţiile de vot ale românilor din străinătate, care, se spune, i-ar fi dat lui Traian Băsescu avantajul decisiv pentru a ajunge Preşedinte. Care este relaţia lui Victor Ponta cu românii din străinătate?

Ce planuri are pentru a-i câştiga de partea sa? Vă prezentămprimul interviu acordat de Victor Ponta exclusiv pe tema românilor din străinătate.

Domnule Victor Ponta, v-aţi gândit vreodată să emigraţi? În ce ţară aţi fi putut trăi, în afară de România?

«Am plecat din țară, la începutul anilor 90, atunci când am fost în Franța, cu gândul că asta trebuie să fac, că așa îmi va fi bine. Am și studiat în Italia. Foarte rapid am înțeles însă că, oricât de greu ar fi, nicăieri nu este mai bine ca acasă. Acela a fost momentul când am ales să mă întorc definitiv în România și să îmi construiesc viitorul aici.

Prin urmare, nu aș vorbi despre o altă țară în care aș putea trăi, pentru că nu are relevanță. Admir multe țări pentru cultura lor, pentru oamenii lor, dar nu iubesc nicio altă țară precum iubesc România. »

Lupta pentru voturile diasporei. Victor Ponta anunță „certificate de naștere GRATIS pentru copiii născuți în afara granițelor”

La 7 ani după aderarea României la Uniunea Europeană, numărul de români care emigrează continuă să fie foarte mare. Consideraţi plecarea românilor, în esenţă, un fapt pozitiv sau negativ?

«Numărul românilor care aleg să părească țara este, de fapt, din ce în ce mai mic. România de astăzi nu mai este România de acum 15 sau 20 de ani.

Diferențele între țările occidentale și România s-au estompat treptat, atât din punct de vedere al oportunităților oferite pentru carieră, pentru un trai decent, cât și din punct de vedere al funcționării instituțiilor și respectării regulilor. Dar mai sunt multe de făcut!

Premierul Ponta: Nu suntem cetățeni europeni de rangul doi și nu introduce nimeni cote pentru români

Eu vreau să dăm cât mai multe motive românior să rămână în țară, iar celor plecați să revină. Nu pot să nu regret atunci când medicii sau cadre didactice pleacă pentru că sunt veniturile mici, spre exemplu.

De aceea, ne luptăm să limităm acest fenomen. Ne propunem să preluăm inițiativele SMART Diaspora (Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor - n.r.), care înseamnă oportunități pentru cei care revin în țară, cum ar fi: reduceri fiscale, implicarea în atragerea de investitori străini, programe de training în instituțiile statului, cu posibilitate de angajare.»

Citiți întreg interviul în Gazeta Românească

CE nu sancționează SUA și Canda pentru că nu ridică vizele românilor: „Nu este oportun!”

Comisia Europeană a anunţat că nu va suspenda dreptul cetăţenilor americani, canadieni şi japonezi de a intra fără viză în statele Uniunii Europene chiar dacă SUA şi Canada continuă să solicite vize cetăţenilor români şi altor patru state membre UE, se arată într-un comunicat emis de comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Executivul comunitar îşi motivează această poziţie prin faptul că s-ar fi întregistrat progrese în negocierile cu respectivele state din afara UE pentru a se ajunge la o situaţie de reciprocitate deplină în ce priveşte regimul de vize. De asemenea, executivul comunitar a finalizat un raport ce reprezintă prima evaluare întocmită de Comisie în chestiunea vizelor, după ce anul trecut în luna decembrie au intrat în vigoare modificările Regulamentului Uniunii Europene privind vizele.

Noile norme au instituit o clauză de reciprocitate ce permite UE să introducă vize pentru statele terţe care încă menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor ţări membre ale blocului comunitar, cum se întâmplă în cazul românilor care au nevoie de viză pentru SUA şi Canada. Obiectivul acestei măsuri a fost de a exercita presiuni asupra acestor state să elimine obligativitatea vizelor pentru toţi cetăţenii comunitari, indiferent din ce ţară provin.

În raportul Comisiei se menţionează că „nu este momentul oportun“ să se pună în aplicare prevederile regulamentului menţionat. În document se mai arată că executivul comunitar a primit la începutul anului plângeri din partea României, Bulgariei, Poloniei, Ciprului şi Croaţiei cu privire la menţinerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în state precum SUA, Canada, Japonia sau Australia. Canada a făcut unele concesii pentru România şi alte cinci state în parcursul pentru ridicarea vizelor.

SUA, ultimatum de la UE în problema vizelor pentru români

 

Guvernul federal a extins lista de ţări considerate sigure, iar pe această listă extinsă figurează România, Andorra, Liechtenstein, Monaco şi San Marino. Această desemnare înseamnă că guvernul canadian consideră că ţara în cauză respectă drepturile omului, oferă o protecţie a statului şi nu este în mod obişnuit o sursă de refugiaţi. Dar acest lucru are şi un revers al medaliei. Solicitanţii statutului de refugiat din aceste ţări vor avea mai multe dificultăţi în obţinerea azilului în Canada.

Totuşi, MAE şi premierul Victor Ponta au salutat decizia autorităţilor de la Ottawa privind includerea României pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin), evoluţie care marchează, în opinia oficialilor români, un progres important în perspectiva eliminării obligativităţii vizelor.

Băsescu, ultimatum la Lukoil: Cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria dacă mâine nu se reia producţia

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca, dacă mâine Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti. Premierul Victor Ponta a afirmat că atacul preşedintelui la adresa magistraţilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia.

Preşedintele a spus că în problema Lukoil nu discută ”abordări dâmboviţene”, ci doar ameninţări şi presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României. ”O astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine stabileşte să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii”, a declarat Băsescu.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare. ”La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat şeful statului.

"Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor. Va trebui să ne comportăm la fel. Ruşii nu pot spune: «Închid rafinăria că aşa vreau eu». Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească dacă asta e abordarea. Ei au şi un întreg lanţ de distribuţie", a declarat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că România este stat de drept şi că legea se aplică tuturor în mod egal. El a mai spus că exercitarea de presiuni îi pare "o abordare de tip putinian", adăugând că "aşa ceva face Putin în ţară la el, nu într-o ţară a UE".

"Lukoil să se hotărască: dacă vrea să rămână, respectă legile statului român. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo", a mai spus Băsescu.

Atacul preşedintelui Traian Băsescu la adresa magistraţilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia, afirmă premierul Victor Ponta.

"Atacul lui Traian Băsescu la adresa magistraţilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să exercite o funcţie atât de importantă în stat", a afirmat Ponta, pe Facebook.

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

"Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici", a spus Nekrasov, într-o întâlnire cu presa.

Nekrasov a precizat că în prezent se află sub sechestru stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone ţiţei şi circa 60.000 tone de benzină şi motorină. De asemenea, tot patrimoniul rafinăriei este sub sechestru, precum şi debitul pe care Lukoil România îl are către Petrotel.

"Pentru noi a fost o lovitură foarte mare oprirea rafinăriei, ne-a surprins această decizie", a mai spus Nekrasov.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.


Sursa: Mediafax