Sunday, Oct 26th

Last update11:52:34 AM GMT

Prim plan

Peste jumătate din britanici vor să rămână în UE

Campania extremistă și xenofobă a UKIP se pare că a avut un efect de bumerang în ceea ce privește apartenența țării la Uniunea Europeană. Potrivit unui sondaj Ipsos Mori, 56% dintre britanici ar vota pentru ca țara lor să nu părăsească UE în cazul unui referendum.

Rezultatul este mai mult decât surprinzător, fiindcă partidul care a cunoscut o ascensiune fulminantă pe scena politică din Insulă, UKIP, pledează pentru ieșirea din Marea Britanie. În mod paradoxal, în timp ce britanicii votează partidul care promite să-i scoată din UE, spun că la referendum ar alege să nu părăsească structura europeană.

Opinia publică rămâne însă divizată cu privire la chestiuni specifice ce țin de relația Londrei cu Bruxellesul. 34% și-ar dori ca Marea Britanie să fie parte a unei comunități economice fără legături politice, în timp ce doar 29% ar prefera ca situația din prezent să nu se schimbe. 14% ar vrea o integrare politică și economică mai puternică, în timp ce 17% vor părăsirea UE.

Deputatul Dolha, PNL: „Când spuneți adevărul, domnule ministru Stanoevici?”

Deputatul PNL Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, susține că ministrul Staoevici a convenit cu parlamentarii să amâne data Congresului Românilor de Pretutindeni pentru ca apoi să anunțe că reuniunea se va ține, totuși pe 30 noiembrie. Dolha îl întreabă, într-o declarație de presă, pe ministrul pentru Diaspora:

Citeşte mai mult...

Cameron propune NINo temporare pentru europeni. Tomescu: „Încercarea lui Cameron de a câștiga voturi este o rușine”

David Cameron are de gând să plafoneze imigrația din interiorul Uniunii Europene prin introducerea unor Numere de Asigurare Națională (NINo) temporare pentru muncitorii necalificați care vin în special din Europa de Est.

Întrebat despre o astfel de posibilitate într-un interviu luat de BBC, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că cel mai probabil un astfel de demers ar încălca acquis-ul comunitar şi a adăugat că nu este la curent cu o propunere concretă în acest sens făcută de Marea Britanie. „Mie mi se pare că orice fel de plafonare arbitrară nu este în conformitate cu normele europene”, a insistat Barroso.

Președintele Europeans Party, dr. Tommy Tomescu, a criticat, într-un comunicat de presă, noile intenții ale lui David Cameron:

Citeşte mai mult...

Barroso l-a anunțat pe Cameron că măsurile anti-imigrație nu vor trece de Comisa Europeană

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizează că planul premierului britanic, David Cameron, de introducere a unor măsuri pentru limitarea numărului imigranţilor europeni, este discriminatoriu şi intră în contradicţie cu reglementările comunitare, potrivit Financial Times.

"Ideile vehiculate de Guvernul britanic nu sunt în conformitate cu reglementările europene. Pentru noi, este foarte important principiul nediscriminării. În principiu, măsurile de limitare a imigraţiei intră în contradicţie cu legislaţia comunitară", a declarat Barroso.

Potrivit unor surse citate de FT şi de Sunday Times, Downing Street elaborează un plan care prevede alocarea de coduri de asigurări sociale cu durată determinată imigranţilor europeni necalificaţi care vin să muncească în Marea Britanie.

David Cameron intenţionează să anunţe noi măsuri pentru limitarea imigraţiei, în decembrie, dar analiştii cred că este vorba de un plan menit să contracareze ascensiunea UKIP (Partidul Independenţei Marii Britanii), în perspectiva unui scrutin legislativ parţial, programat pe 20 noiembrie în circumscripţia Rochester/Strood.

Potrivit unor experţi citaţi de Financial Times, restricţiile pe care Cameron intenţionează să le implementeze nu ar face decât să stimuleze munca la negru.

Alegeri prezidențiale 2014. Trebuie să completați o DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE că nu ați mai votat și nu veți mai vota în acea zi

Ambasada României la Londra comunică cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie sau se află aici ca turiști cum și unde pot vota.

Este foarte important de știut că la aceste alegeri, cei care votează pe liste suplimentare trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere. Această declarație o puteți descărca de AICI.

Iată câteva lucruri importante de știut pentru ziua alegerilor.

La 2 noiembrie 2014 vor avea loc alegeri pentru Preşedintele României. Votarea va loc între orele 7.00 şi 21.00 (ora locală).

1.      În Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, vor fi organizate unsprezece secţii de votare, la următoarele adrese :

 1. Londra 1 – 1 Belgrave Square, Londra, SW1 X8PH (Institutul Cultural Român);
 2. Londra 2 – M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS (sediul secţiei consulare);
 3. Londra 3 – Brent Civic Centre, Engineers Way, Wembley HA9 0FJ;
 4. Edinburgh – 7-9 North St. David Street, Edinburgh, EH2 1AW;
 5. Belfast – 1 Stranmillis Embankment, BT7 1GB;
 6. Newcastle – Newcastle upon Tyne Civic Centre, NE1 8QH;
 7. Leeds – Leeds Civic Hall, Calverley Street, West Yorkshire, LS1 1UR;
 8. Liverpool – Municipal Buildings, Dale Street, L2 2DH;
 9. Birmingham – Birmingham Council House, Victoria Square, B1 1BB;
 10. Portsmouth – Fratton Community Center, Trafalgar Place, Fratton, PO1 5JJ;
 11. Bristol – St George's Road, Bristol, BS1 5UY.

Pot vota toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate, inclusiv turiştii. Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină unul dintre următoarele acte de identitate valabile:

·         cartea de identitate, cartea electronică de identitate;

·         paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;

·         paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;

·         paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;

·         paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS);

·         titlul de călătorie.

MAE te învață să votezi. A apărut „Ghidul alegătorului român din străinătate”

Nu se poate vota cu acte expirate sau cu buletinul de identitate. Recomandăm cetățenilor români să verifice valabilitatea actelor de identitate pe care le dețin. Precizăm că, în condiţiile în care personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare este implicat în procesul electoral, capacitatea de prestare a serviciilor consulare în ziua votării va fi mult diminuată.

Declaraţia pe proprie răspundereÎn conformitate cu prevederile art. 44 alin.(5) din Legea nr.370/ 2004, alegătorii care în ziua votării se află în străinătate votează la secţiile de votare organizate în afara ţării, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Modelul declaraţiei pe propria răspundere a fost stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Pentru mai multe informaţii, puteţi consulta „Ghidul alegătorului român din străinătate”, publicat la adresa: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/alegeri_prezidentiale/2014-10-13_ghid_alegator_2014.pdf. De asemenea, vă recomandăm să accesaţi secţiunea dedicată alegerilor pentru Preşedintele României de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la adresa http://www.mae.ro/prezidentiale-2014, pagina de web a Biroului Electoral Central www.bec2014.ro şi pe cea a Autorităţii Electorale Permanente www.roaep.ro.

Totodată, pentru detalii suplimentare, cetăţenii români pot contacta Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ).