Tuesday, Sep 02nd

Last update09:49:00 AM GMT

Prim plan

ACL cere vot prin corespondență pentru românii din diaspora

ACL reia într-un comunicat de presă ideea introducerii votului prin corespondență pentru cetățenii români din diaspora. Ulterior, susțin reprezentații alianței liberale, sistemul ar putea fi generalizat, urmând ca și cetățenii din țară să poată vota prin corespondență dacă doresc acest lucru.

„Românii din diaspora sunt cetățeni a căror opinie asupra bunului mers al țării este la fel de importantă ca și a celor care trăiesc între granițele țării. Alianța Creștin-Liberală consideră că asigurarea condițiilor pentru ca toți cetățenii să își poată exprima liber votul, în condiții decente trebuie să fie o obligație pentru întreaga clasă politică.”

Respectarea drepturilor constituționale, inclusiv cel de vot, pentru cei care muncesc și trăiesc în străinătate reprezintă o responsabilitate pe care ACL și candidatul la președinție al dreptei unite, Klaus Iohannis, și-o asumă. Votul prin corespondență este o soluție a cărei eficiență a fost validată prin practica Marii Britanii, Belgiei, Italiei, Germaniei sau Spaniei”, se arată în comunicatul ACL.

Opoziția precizează că nu dorește ca introducerea votului prin corespondență să se facă prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Declaraţie bombă a ministrului Cristian David: «Ne pregătim să introducem VOTUL ELECTRONIC în diaspora"

„Introducerea votului prin corespondență trebuie să parcurgă toate etapele legislative. Nu trebuie să mai asistăm la modificări asupra legii electorale prin ordonanțe de urgență cu câtevaluni înainte de alegeri, ci trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să demarăm în mod concret discuțiile asupra acestui proiect, în Parlament și în societatea civilă”, se arată în comunicatul ACL.

Iată cum s-ar desfășura procedura votului prin corespondență în viziunea ACL:

„Proiectul susținut de parlamentarii ACL are în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituție independentă, aflată sub controlul Parlamentului.”

„Soluția noastră legislativă propune un mecanism coerent de gestionare și validare a voturilor exprimate prin corespondență, prin care AEP primește o cerere de la cetățeanul român cu domiciliul sau reședința în străinătate, pe care o validează pe baza datelor din Registrul Electoral. Ulterior, Autoritatea transmite buletinul de vot, însoțit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondență, persoanei a cărei cerere a fost validată.”

Votul românilor din străinătate, îngreunat printr-o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului Ponta

„Cetățeanul transmite prin poștă atât votul său în plic sigilat, cât și dovada, iar AEP trimite plicul Biroului Electoral Special, care se înființează și funcționează similar Birourilor Electorale de Circumscripție. Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondență validează sau anulează votul, după verificarea existenței sau inexistenței dovezii privind exercitarea votului prin corespondență. Ulterior, după încheierea procesului de numărare a voturilor exprimate prin corespondență Biroul Electoral Special întocmește un proces verbal pe care îl transmite Biroulului Electoral Central.”

Cameron: „Părăsim Uniunea Europeană dacă nu ni se acceptă reforma libertății de circulație”

Premierul britanic David Cameron este hotărât să își scoată țara din Uniunea Europeană în cazul în care nu i se vor accepta propunerile cu privire la limitarea libertății de circulație. Potrivit Daily Mirror, Cameron a confirmat că va lua în considerare ieșirea Marii Britanii din UE, în cazul în care nu vor fi revizuite tratatele europene cu privire la migrație.

Conform cotidianului amintit, scenariul scoaterii Marii Britanii din UE este cunoscut sub numele de „Brexit” și este luat în considerare de tot mai mulți oficiali de rang înalt.

De altfel, primul-ministru ar putea repeta avertizarea luna viitoare, la conferința Partidului Conservator ce va avea loc în Birmingham.

Fostul ministru conservator, John Redwood, a declarat că un asemenea scenariu este posibil:  „Cred că trebuie să fim pregătiți să ieșim în cazul în care nu ni se oferă nimic sensibil, altfel de ce ar mai negocia alte țări ale UE cu noi?”

Sub zodia extremismului. În Parlamentul European se discută deja despre reformarea UE

Ministrul de externe, Philip Hammond, a declarat, anterior celor spuse de Cameron, că în cazul în care nu va exista o ofertă valabilă țara sa ar trebui să se retragă din structura europeană.

Și primarul Londrei, Boris Johnson, a afirmat că Marea Britanie nu ar trebui să fie "paranoică și speriată" cu privire la ieșirea din UE.

Corlățean: “Reformă, dar fără discriminare”

Fostul cancelar conservator, Lawson, a spus că premierul este optimist și crede că poate negocia toate aceste schimbări.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: "Domnul Cameron vrea o reformă a relației noastre cu UE și crede că poate să o realizeze. Ar fi incorect să gândească altfel. "

Wall Street Journal: „Amenințarea fantomei” imigrației din Marea Britanie

„Iată-i că vin: hoarde fără număr de români și bulgari săraci dau năvală în Albion pentru a le fura slujbele bune nativilor britanici, atunci când nu storc ajutoare sociale plătite de contribuabili. Este imaginea șocantă a imigrației prezentată de Nigel Farrage și de partidul său, UKIP, în condițiile în care restricțiile pentru lucrătorii români și bulgari urmau să fie ridicate, a scris, joi, 21 august, Wall Street Journal, într-un articol al cărui titlu este o referire ironică filmul seriei „Star Wars", „Amenințarea Fantomei”.

UKIP a avertizat că Marea Britanie va fi lovită de 5.000 de sosiri din cele două țări în fiecare săptămână. Faceți socoteala”, îndeamnă editorialistul, „și veți ajunge la peste un sfert de milion anual.”

Citeşte mai mult...

Adio cozi la consulate? MAE promite informatizarea serviciilor consulare

Începând de anul viitor va fi posibil ca multe dintre documentele cerute de către românii din străinătate, la ambasade sau consulate, să fie făcute direct de către solicitanți, online, datorită informatizării serviciilor consulare.

Anunțul a fost făcut de către Bogdan Stănescu (foto), Director General al Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la întâlnirea românilor din străinătate, ”Diaspora Estival”, din stațiunea Eforie Nord.

”De exemplu, dacă veți avea nevoie de o procură, veți putea intra pe site-ul ambasadei sau a consulatului din zona dumneavoastră, să completați formularul și să introduceți datele necesare, după care veți primi un cod.

Cu acest cod vă veți prezenta la misiunea diplomatică, la o dată anume când veți fi programați și veți putea ridica documentul respectiv. În acest mod se va reduce foarte mult timpul, nu veți sta la coadă și se vor evita o grămadă de neplăceri pentru toată lumea.” a spus Bogdan Stănescu.

Secția consulară despre reclamațiile românilor: Cererile se rezolvă într-o singură zi. Vara este mai aglomerat

"Succesul informatizării serviciilor consulare va depinde foarte mult de dorința românilor de a accesa aceste portaluri. Noi punem la dispoziție această modalitate dar cetățenii români care au nevoie de documente trebuie să se informeze și să aleagă această cale decât să bată în unele cazuri sute de chilometri fără să știe ce documente au nevoie cand se prezintă la ghișeu.

De aceea ne gândim ca începând din acest an să venim în comunitățile importante și să începem o campanie de informare masivă." a mai precizat directorul departamentului consular.

Mesaj de la o cititoare nemulțumită de serviciile consulare românești din Londra

Referitor la greutățile pe care le întâmpină românii din străinătate când cer informații la telefon, șeful consulilor a precizat că începând cu anul viitor se va introduce un call center care va simplifica totul. ”Sistemul informatic integrat pe care îl avem în lucru va fi reprezentat de un call center, care va răspunde tuturor. Solicitanții vor auzi la început un robot, care le va cere să parcurgă câteva etape, pentru ca mai apoi să fie în direct cu un operator.

"Programul pilot va fi integrat la început în misiunile cu încărcare maximă, adică Roma și Madrid, unde sunt circa 2000 de apeluri pe zi”, a mai precizat Stănescu.

Andi Rădiu

Raport al Universității Oxford: Cum a relatat presa britanică „invazia” românilor?

„The Migration Observatory”, structură a prestigioasei Universități Oxford, a publicat, luni, 18 august, un raport ce arată felul în care presa din Marea Britanie a redactat materialele despre români și bulgari în anul premergător ridicării restricțiilor de muncă, la 1 ianuarie 2014.

Raportul acoperă perioada 1 decembrie 2012 – 1 decembrie 2013, când articolele despre „invazia” românească ce stătea să înceapă o dată cu anul 2014 abundau în presa din Regatul Unit.

Citeşte mai mult...