Tuesday, Sep 23rd

Last update01:33:55 PM GMT

Prim plan

Congresul diasporei ar putea fi amânat până în mai 2015

Congresul diasporei ar putea fi amânat pentru luna mai 2015. Acesta va fi subiectul discuţiei de mâine, 24 septembrie, din comisiile parlamentare pentru românii din afara graniţelor, la care a fost invitat şi ministrul Bogdan Stanoevici.

Ministrul a trimis Comisiei o adresă prin care cere menţinerea datei de 30 noiembrie 2014 pentru prima convocare a Congresului, promiţând să schimbe metodologia de desemnare a membrilor Congresului, care a nemulţumit întreaga diaspora.

Citeşte mai mult...

Comunitatea din Marea Britanie cere anularea Congresului Românilor de Pretutindeni

Mai mulți reprezentanți ai unor asociații românești din Marea Britanie, dar și membri ai unor partide politice s-au întâlnit, sâmbătă, 20 septembrie, pentru a discuta problemele legate de organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Cei prezenți au decis să semneze o scrisoare deschisă adresată minștrilor Titus Corlățean (Externe) și Bogdan Stanoevici (Diaspora) în care se cere anularea Congresului ce ar urma să se desfășoare în perioada 29-30 noiembrie.

„Scrisoare Deschisă

Domnilor miniştri Titus Corlățean şi Bogdan Stanoevici,

În urma unei întâlniri convocate în data de 20 Septembrie 2014, la care au participat reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, presă, partidele politice, persoane individuale din UK, vă comunicăm că nu suntem de acord cu modul netransparent şi neconsultativ în care a fost organizat Congresul Românilor de Pretutindeni.

De aceea, cerem anularea Congresului Românilor de Pretutindeni , în perioada 29-30 noiembrie 2014.

Vă rugăm să ne transmiteţi poziţia Ministerului Afacerilor Externe cu privire la acţiunea noastră comună de astăzi.

Organizator: dr. Tommy Tomescu

Participanți

Adrian Cozma

Adelina Hass

Alina Balatchi

Ancuta Olteanu - AlexZ Educational

Bogdan Corfu

Cristina Irimie - Romani in UK

Constantin Bilbor - PMP-UK & Ireland

Corina  Muntean – European Students Union

Costel Cam - My Romania Group

Daniela Vitelaru – Romania in Contact

Daniel Iosif

Dorel Palenciuc - PMP-UK

Doru Maliia - Rosa UK

Eduard Bogeanu

Gheorghe Lautaru

Ileana Persunaru

Ioana Stoica - AlexZ Educational

Iolanda Costide - PNL Londra

Iris Radulian - My Romania Group

Marinela Serban - Publicatia Eu, Romanul

Larisa Noaca

Luminita Dancescu - Human One

Marius Samoila

Melinda Stoica

Mihai Ilies - PNL Londra

Mirel Prisacaru Gh - PPDD-UK

Oana Cotiusca - Environmental and Social Change

Olivia Vicol - East European Advice centre

Paul Suciu - Green Party of England & Wales

Radu Alexandru Sipetan

Robert Willy Toperter

Tommy Tomescu – Societatea Dentara Romana UK & AARBD

 

Ministrul Diasporei, Bogdan Stanoevici, vine la Londra

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, va efectua o vizită în Marea Britanie, în perioada 3-6 octombrie.

Potrivit site-ului Ambasadei României la Londra, sâmbǎtǎ, 4 octombrie, ȋncepând cu ora 11, la sediul din 1 Belgrave Square, va avea loc o ȋntâlnire a ministrului Stanoevici cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc şi presa de limbǎ românǎ din Marea Britanie.

Accesul se va face prin confirmare in prealabil.

Vom reveni cu amănunte.

UDMR a prezentat oficial proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc

Întâmplător sau nu, chiar în ziua în care scoțienii decid dacă se despart de Marea Britanie, în România, UDMR a prezentat proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. E vorba despre un proiect de lege care va fi publicat pe site-ul Uniunii şi va intra în dezbatere publică.

Potrivit TVR, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că nu e pusă sub semnul întrebării apartenenţa regiunii la statul român.

Citeşte mai mult...

Deputatul Aurelian Mihai explică de ce a intrat în greva foamei

În urma a numeroase realităţi prezentate de numeroşi cetăţeni români din diaspora, dar şi datorită lipsei de reactive a statului român, am ales că în această dimineaţă, în Parlamentul României să protestez pentru a iniţia un dialog real care să conducă la rezolvarea situaţiei din rândurile comunităţilor noastre de romani din străinătate.

Fie că mă refer despre taxele consulare ridicate, fie că discutăm spre modalitatea de lucru în cadrul multora dintre consulatele statului român în străinătate, de nemodernizarea acestora, de lipsa personalului consular care să poată face faţă activităţii în parametri optimi aşa cum ne-am dori cu toţii să se întâmple, fie că discutăm de neimplicarea statului român în rezolvarea chestiunii privitor la aducerea acasă a cetăţenilor romani decedaţi în străinătate sau despre lipsa proiectelor pentru încurajarea repatrierii a milioane de cetăţeni care doresc să revină înapoi acasă, dar lipsa unui mediu economic, fiscal, administrativ care să inspire încredere şi siguranţa procesului de repatriere îi determină să aleagă continuarea vieţii în străinătate în ciuda condiţiilor grele de viaţă preponderant legate de nivelul ridicat al şomajului în zonele în care trăiesc dumnealor, ştiut fiind că primii dintre cei care plătesc noile greutăţi sunt în general imigranţii, categorie din care facem parte românii din afara graniţelor statului român, am ales că formă de protest GREVA FOAMEI.

Citeşte mai mult...