Thursday, Aug 28th

Last update11:21:04 AM GMT

Prim plan

Cameron: „Părăsim Uniunea Europeană dacă nu ni se acceptă reforma libertății de circulație”

Premierul britanic David Cameron este hotărât să își scoată țara din Uniunea Europeană în cazul în care nu i se vor accepta propunerile cu privire la limitarea libertății de circulație. Potrivit Daily Mirror, Cameron a confirmat că va lua în considerare ieșirea Marii Britanii din UE, în cazul în care nu vor fi revizuite tratatele europene cu privire la migrație.

Conform cotidianului amintit, scenariul scoaterii Marii Britanii din UE este cunoscut sub numele de „Brexit” și este luat în considerare de tot mai mulți oficiali de rang înalt.

De altfel, primul-ministru ar putea repeta avertizarea luna viitoare, la conferința Partidului Conservator ce va avea loc în Birmingham.

Fostul ministru conservator, John Redwood, a declarat că un asemenea scenariu este posibil:  „Cred că trebuie să fim pregătiți să ieșim în cazul în care nu ni se oferă nimic sensibil, altfel de ce ar mai negocia alte țări ale UE cu noi?”

Sub zodia extremismului. În Parlamentul European se discută deja despre reformarea UE

Ministrul de externe, Philip Hammond, a declarat, anterior celor spuse de Cameron, că în cazul în care nu va exista o ofertă valabilă țara sa ar trebui să se retragă din structura europeană.

Și primarul Londrei, Boris Johnson, a afirmat că Marea Britanie nu ar trebui să fie "paranoică și speriată" cu privire la ieșirea din UE.

Corlățean: “Reformă, dar fără discriminare”

Fostul cancelar conservator, Lawson, a spus că premierul este optimist și crede că poate negocia toate aceste schimbări.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: "Domnul Cameron vrea o reformă a relației noastre cu UE și crede că poate să o realizeze. Ar fi incorect să gândească altfel. "

Wall Street Journal: „Amenințarea fantomei” imigrației din Marea Britanie

„Iată-i că vin: hoarde fără număr de români și bulgari săraci dau năvală în Albion pentru a le fura slujbele bune nativilor britanici, atunci când nu storc ajutoare sociale plătite de contribuabili. Este imaginea șocantă a imigrației prezentată de Nigel Farrage și de partidul său, UKIP, în condițiile în care restricțiile pentru lucrătorii români și bulgari urmau să fie ridicate, a scris, joi, 21 august, Wall Street Journal, într-un articol al cărui titlu este o referire ironică filmul seriei „Star Wars", „Amenințarea Fantomei”.

UKIP a avertizat că Marea Britanie va fi lovită de 5.000 de sosiri din cele două țări în fiecare săptămână. Faceți socoteala”, îndeamnă editorialistul, „și veți ajunge la peste un sfert de milion anual.”

Citeşte mai mult...

Adio cozi la consulate? MAE promite informatizarea serviciilor consulare

Începând de anul viitor va fi posibil ca multe dintre documentele cerute de către românii din străinătate, la ambasade sau consulate, să fie făcute direct de către solicitanți, online, datorită informatizării serviciilor consulare.

Anunțul a fost făcut de către Bogdan Stănescu (foto), Director General al Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la întâlnirea românilor din străinătate, ”Diaspora Estival”, din stațiunea Eforie Nord.

”De exemplu, dacă veți avea nevoie de o procură, veți putea intra pe site-ul ambasadei sau a consulatului din zona dumneavoastră, să completați formularul și să introduceți datele necesare, după care veți primi un cod.

Cu acest cod vă veți prezenta la misiunea diplomatică, la o dată anume când veți fi programați și veți putea ridica documentul respectiv. În acest mod se va reduce foarte mult timpul, nu veți sta la coadă și se vor evita o grămadă de neplăceri pentru toată lumea.” a spus Bogdan Stănescu.

Secția consulară despre reclamațiile românilor: Cererile se rezolvă într-o singură zi. Vara este mai aglomerat

"Succesul informatizării serviciilor consulare va depinde foarte mult de dorința românilor de a accesa aceste portaluri. Noi punem la dispoziție această modalitate dar cetățenii români care au nevoie de documente trebuie să se informeze și să aleagă această cale decât să bată în unele cazuri sute de chilometri fără să știe ce documente au nevoie cand se prezintă la ghișeu.

De aceea ne gândim ca începând din acest an să venim în comunitățile importante și să începem o campanie de informare masivă." a mai precizat directorul departamentului consular.

Mesaj de la o cititoare nemulțumită de serviciile consulare românești din Londra

Referitor la greutățile pe care le întâmpină românii din străinătate când cer informații la telefon, șeful consulilor a precizat că începând cu anul viitor se va introduce un call center care va simplifica totul. ”Sistemul informatic integrat pe care îl avem în lucru va fi reprezentat de un call center, care va răspunde tuturor. Solicitanții vor auzi la început un robot, care le va cere să parcurgă câteva etape, pentru ca mai apoi să fie în direct cu un operator.

"Programul pilot va fi integrat la început în misiunile cu încărcare maximă, adică Roma și Madrid, unde sunt circa 2000 de apeluri pe zi”, a mai precizat Stănescu.

Andi Rădiu

Raport al Universității Oxford: Cum a relatat presa britanică „invazia” românilor?

„The Migration Observatory”, structură a prestigioasei Universități Oxford, a publicat, luni, 18 august, un raport ce arată felul în care presa din Marea Britanie a redactat materialele despre români și bulgari în anul premergător ridicării restricțiilor de muncă, la 1 ianuarie 2014.

Raportul acoperă perioada 1 decembrie 2012 – 1 decembrie 2013, când articolele despre „invazia” românească ce stătea să înceapă o dată cu anul 2014 abundau în presa din Regatul Unit.

Citeşte mai mult...

UKIP: Am avut dreptate, românii ne invadează

Recentul raport al Biroului Național de Statistică care relevă faptul că în perioada aprilie-iunie numărul muncitorilor români și bulgari din Regatul Unit a crescut cu 13.000 de persoane aprinde din nou spiritele în politica britanică.

Purtătorul de cuvânt al UKIP, Steven Woolfe, jubilează pe site-ul formațiunii extremiste, scriind că partidul său a avut dreptate, iar invazia românilor a început.

„De la începutul acestui an, un aflux de imigranți echivalent cu populația din Peterborough a sosit în această țară”, spune Woolfe.

"Aceste cifre arată în mod special că imigranții din Bulgaria și România au totalizat 13.000. În acest ritm, ar însemna că până la sfârșitul anului vor veni 52.000 de persoane”, a calculat purtătorul de cuvânt al UKIP.

Mai mulți muncitori români în Marea Britanie. Cameron: Oprim anunțurile de muncă de pe site-ul Comisiei Europene

El mai face referire la faptul că, la începutul anului, partidul său a fost ridiculizat din cauză că cita organizația MigrationWatch care prevedea că 50.000 de români și bulgari vor veni să trăiască și să muncească în Marea Britanie în 2014. Acum însă, spune Woolfe, se dovedește că UKIP a avut dreptate absolută și a fost singurul partid care a vorbit sincer pe această temă.`