Ziarul Romanesc

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care cuprinde o serie de măsuri pentru combaterea șomajului și stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile. Una dintre măsuri este ”prima de instalare”, valabilă și pentru românii din Diaspora care vor să revină și să lucreze în țară.

"Am aprobat azi în guvern un pachet de măsuri care vine în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorilor, dar și românilor din străinătate care vor să lucreze în țară. Sunt stimulente și măsuri corelate care vor duce la crearea de locuri de muncă și vin cu un sprijin concret pentru categoriile vulnerabile. De exemplu, propunem un sprijin financiar consistent pentru cei care angajează șomeri, dar și pentru șomerii care își găsesc loc de muncă departe de casă. În plus, programele de ocupare vor ținti și grupuri vulnerabile — identificate deja prin Pachetul Anti-sărăcie — precum tinerii care nu au loc de muncă și nici nu urmează vreo formă de învățământ sau de formare profesională. Toate acestea, într-un cadru care îmbină, pentru prima dată, fondurile europene și fondurile din bugetul țării, direcționate coerent pentru a avea un impact real în piață și în viața oamenilor", a scris și premierul Cioloș pe Facebook.

"În mod direct, în cadrul ordonanței, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice șomer de lungă durată indemnizat cu VMG (venitul minim garantat — n.r.) care își semnează un contract de muncă", a precizat și ministrul Dragoș Pâslaru, adăugând că, pentru a beneficia de acești bani, persoana respectivă trebuie să rămână angajată minimum 3 luni la același angajator.

Pîslaru a mai anunțat că în cadrul ordonanței adoptate de Guvern să regăsește și un așa-numit pachet de mobilitate, care presupune acordarea de sprijin de la stat atât pentru navetă, cât și pentru relocare dintr-o zonă în alta a țării.

"Introducem în premieră și redefinim conceptul de sprijin pentru navetă. Discutăm de o primă de încadrare care permite ca orice om din această țară care dorește să se angajeze, fiind în șomaj, la mai mult de 15 km de domiciliu său să beneficieze de o subvenție de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se ducă și să lucreze la distanță față de domiciliu", a explicat Dragoș Pîslaru.

El a arătat că, în cazul în care un investitor dorește să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găsește forță de muncă specializată, poate angaja șomeri, care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranșe: 50% în momentul semnării contractului și cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

"O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care își găsește un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual își ia un membru actual al familiei — soț, soție, copii — va beneficia în plus de o subvenție de 3.000 de lei", a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, vor acordate subvenții și pentru angajator, urmând a fi ridicate plafoanele existente la un nivel nou, de 900 de lei, și lărgită baza de aplicare.

"Le dăm angajatorilor subvenții de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap și care reprezintă o compensație destul de semnificativă din salariile pe care persoanele care sunt mai puțin calificate le obțin în acest moment", a afirmat ministrul Muncii.

Prima de instalare este valabilă și pentru românii din Diaspora care vor să revină și să lucreze în țară.

"Oricine din Diaspora va veni în țară, venind de oriunde se află în acest moment, și își va căuta prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate va putea beneficia de cei 12.500 de lei", a spus Pîslaru.

 

El a precizat că măsurile prevăzute prin ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern vor fi implementate de la 1 decembrie 2016.

Raport ONU: România, cea mai mare diaspora din UE şi prima după Siria în topul migrației

Muncești în străinătate și vrei pensie comunitară? Iată de ce acte ai nevoie

Secretar de stat în Guvernul Cioloș, aprecieri urechiste: „Românii din UK nu trimit acasă sume deosebite”

Veniţi în ţară, vă dăm 50.000 de euro: din nou praf în ochii românilor din diaspora

Guvernele francez și german au anunțat că nu au nimic de-a face cu planul fostului președinte francez, Nicolas Sarkozy, de menținere a Marii Britanii în Uniunea Eueopană, scrie Reuters citată de Ziarul Financiar.

Nicolas Sarkozy a declarat că dacă va fi reales preşedinte al Franţei va modifica tratatele UE, astfel încă Marea Britanie să poată rămâne în Blocul comunitar. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat de mai multe ori că "Brexit înseamnă Brexit", semnalând că va declanşa la începutul anului 2017 procedura de ieşire din Uniunea Europeană.

Administraţia Hollande şi Guvernul Merkel s-au distanţat imediat de iniţiativa lui Sarkozy, subliniind că ieşirea Marii Britanii din UE va fi ireversibilă.

"Nu văd cum o ţară poate cere alteia să organizeze un nou referendum. Britanicii trebuie să decidă acest lucru. Este greu să urmărim logica iniţiativei lui Sarkozy", a declarat Stephane Le Foll, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, a reiterat că decizia Marii Britanii de ieşire din UE este ireversibilă.

 

Ideea a fost respinsă şi de un oficial european: "Nu vorbeşte nimeni acum despre menţinerea Marii Britanii în UE. Doamna May a transmis că Brexit înseamnă Brexit, nu văd cum decizia britanică poate fi modificată din punct de vedere politic".

Guvernul Theresa May nu mai consultă Parlamentul în legătură cu ieșirea din UE

Români la Londra, despre viața după Brexit: „Am început să fim priviți cu coada ochiului”

Theresa May dă cu tifla Europei din prima zi de mandat. L-a pus pe Boris ministru de EXTERNE

Președintele CE, Donald Tusk: UE nu trebuie să lase Marea Britanie să profite de Brexit

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană ar putea duce la un cutremur economic.

Mai mult de trei sferturi dintre directorii executivi ai unor mari companii au declarat că iau în considerare mutarea sediului sau a operațiunilor în afara Marii Britanii, potrivit unui sondaj efectuat de firma de contabilitate KPMG, citat de Bloomberg.

72% din cei 100 de intervievați au declarat că au votat pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, iar 76% spun că se gândesc la o formă de relocare a companiilor.

„Mai mult de jumătate dintre ei cred că le va fi perturbată capacitatea de a face afaceri în Marea Britanie o dată cu Brexit-ul și prin urmare este important să ia în calcul diferite scenarii care să îi acopere în cazul unor probleme viitoare”, a declarat Simon Collin, președintele KPMG.

Înainte de referendum, fostul ministru de Finanțe, George Osborne, a avertizat că o eventuală ieșire din UE ar duce la pierderea a 820.000 de locuri de muncă, scrie Bloomberg.

„Factorii de decizie ar trebui să fie cu adevărat preocupați de o plecare a afacerilor britanice în străinătate și ar trebui să discute cu mediul de afaceri devreme pentru a explica ce asigurări pot oferi și a monitoriza orice modificare din străinătate", a spus Collins.

Printre cele câteva companii din Marea Britanie care au anunțat  în mod deschis posibilitatea plecării peste hotare se numără operatorul de telefonie mobilă Vodafone Group, care a anunțat, în urma referendumului, că nu garantează că va păstra afacerea în Marea Britanie, în cazul în care negocierile pentru Brexit nu vor avea rezultat favorabil.

De asemenea, compania aeriană low-cost EasyJet este în căutarea unui certificat de operare într-o altă țară a Uniunii Europene, în scopul de a-și asigura accesul liber la blocului comunitar după Brexit. Și compania de asigurare Lloyds din Londra ar putea să își mute o parte din operațiunile sale din Regatul Unit, în cazul în care va pierde accesul la piața unică, a anunțat președintele acestei companii, John Nelson.

Brexitul reprezintă o problemă și pentru băncile străine cu operațiuni semnificative în Marea Britanie, mai arată Bloomberg. Astfel, directorii JPMorgan Chase & Co. și UBS Group AG avertizează că ar putea să mute mii de locuri de muncă din Londra în alte capitale europene.

Pentru realizarea sondajului, KPMG a intervievat 100 de directori executivi din Regatul Unit ai unor companii cu vânzări anuale de cel puțin 100 de milioane de lire sterline (130 milioane de dolari) și cu cel puțin 500 de angajați.

 

Studiul a fost efectuat pe parcursul a patru săptămâni, la mijlocul lunii iulie 2016.

O importantă bancă britanică ar avea probleme în cazul unei crize financiare. Mulți români au conturi acolo

Ieșirea din Uniunea Europeană nu le va aduce britanicilor liniște și prosperitate

FMI avertizează cu privire la Brexit. „Va fi o lovitură pentru economia mondială”

BREXIT: "Un dezastru pentru ştiinţă şi universităţile din Marea Britanie"

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie ar putea invoca articolul 50 la începutul anului 2017 şi părăsi Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2018, potrivit The Independent.

Johnosn a făcut această declarație în timpul unei conferințe la New York: " Dacă invoci articolul 50 la începutul anului 2017, ai la dispoziţie doi ani pentru a o scoate la capăt, dar să vedem evoluează lucrurile".

"Vom beneficia de oportunităţi fantastice din partea comerţului liber cu prietenii noştri din Uniunea Europeană. Nu numai că britanicii cumpără mai multe vehicule germane decât oricine altcineva, dar beau mai mult vin italian decât oricine, aceste state nu vor expune la riscuri acest lucru", a mai spus ministrul de Externe.

Johnson a declarat la BBC că Marea Britanie mai are multe de făcut înainte de a ieși din UE.

"Cred că lucrul esenţial aici este acela că, în mod evident, nu vom face asta înainte de Crăciun şi cred că mai avem multe lucruri de pus în ordine, iar acest lucru se întâmplă chiar acum," a declarat el pentru BBC.

"Însă cred (...) că toată lumea îşi doreşte (...) claritate şi să iniţiem procesul. Iar lucrul cheie este să nu lăsăm procesul să treneze," a completat ministrul.

Guvernul britanic a respins însă afirmațiile lui Boris Johnson. Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat pentru Financial Times că decizia privind invocarea acestui articol aparține premierului, nu miniștrilor.

„Premierul a anunțat că nu va invoca articolul 50 înainte de finalul anului. În cele din urmă, este decizia ei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

 

May a respins anterior afirmațiile președintelui Consiliului European Donald Tusk, care spusese că este „foare probabil” ca Marea Birtanie să înceapă negocierile pentru părăsirea UE în ianuarie sau februarie anul viitor.

Boris Johnson revine la sentimente mai bune: „Nu vrem vize pentru UE”

UE vrea un „divorț de catifea” de Marea Britanie

Oficial guvernamental britanic: „Nu se va invoca Articolul 50 pentru ieșirea din UE”

A început circul BREXIT. Ministrul pentru ieșirea din UE: „Nu mai avem nevoie de europeni”

Theresa May dă cu tifla Europei din prima zi de mandat. L-a pus pe Boris ministru de EXTERNE

 

Tabăra anti-Brexit a obținut o primă victorie importantă în instanță, la Înalta Curte din Londra.

Un judecător a cerut Guvernului să arate „argumentele secrete” potrivit căroraa decis să nu lase parlamentului decizia pentru declanșarea Articolului 50 din tratatul Uniunii Europene, cu privire la părăsirea blocului comunitar.

Este primul succes major în procesul intentat de organizația „The People's Challenge” Guvernului britanic, în care se cere avizul Parlamentului înainte de declanșarea Articolului 50, scrie The Independent.

Un judecător a ordonat Guvernului să dezvăluie argumentele juridice "secrete" potrivit cărora s-a decis ca parlamentul să nu fie consultat cu privire la ieșirea din UE.

Audierile în acest dosar vor începe pe 13 octombrie, însă magistratul a cerut publicarea argumentelor ținute la secret de guvern și pe care executivul condus de Theresa May s-a bazat atunci când a hotărât să nu ceară avizul parlamentului cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.

 

Unii militanți anti-Brexit cred ca acest mecanism le-ar putea permite să stagneze sau să anuleze în totalitate ieșirea din UE, scrie The Independent.

Documentele arată că avocații guvernului intenționează să susțină că este neconstituțional ca parlamentele regionale sau legislativul de la Westminster să aibă autoritatea de a decide dacă va fi sau nu declanșat articolul 50 sau când va fi acesta activat.

De cealaltă parte, organizația „The People's Challenge” a arătat instanței de judecată că aranjamentele constituționale ale Regatului Unit prevăd că numai parlamentul poate în mod legal să decidă părăsirea UE în sensul articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene. De asemenea, se mai arată în argumentația organizației, ministrul pentru Brexit, David Davis, poate doar notifica Consiliul European în legătură cu o astfel de decizie, odată ce este autorizat să facă acest lucru „printr-un act al parlamentului”.

 

Lucrurile tind să devină și mai tensionate, mai ales că parlamentele regionale din Irlanda de Nord și Scoția pot respecta dorința populației din acele regiuni, respectiv de a nu ieși din Uniunea Europeană. Există deja un alt proces intentat de o coaliție a politicienilor din Irlanda de Nord care cere ca parlamentul regional să aprobe planurile de părăsire a UE, pe motiv că un asemenea act ar putea avea un impact negativ asupra Irlandei de Nord.

Avertisment! Nu vom mai avea dreptul automat de a locui și lucra în Marea Britanie după Brexit

Dezastru economic după Brexit? Directorii marilor companii amenință că își mută afacerile după ieșirea din UE

Boris Johnson: „Articolul 50, invocat la începutul lui 2017”. Theresa May: „Eu decid când ieșim din UE”

Alegătorii britanici nu regretă că au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Sfidarea Brexitului! Diplomat britanic, nominalizat pentru funcția de COMISAR pentru Securitate în UE

Leonardo DiCaprio a publicat un mesaj pe platforma Instagram, prin care susține salvarea pădurilor virgine din România. Apelul său a primit peste 216.000 like-uri în mai puțin de o zi.

Actorul, cunoscut pentru implicarea sa în campaniile sociale și de protecție a mediului, a preluat mesajul Greenpeace România despre nevoia de a proteja ultimele păduri virgine ale Europei și responsabilitatea pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România trebuie să și-o asume în acest sens.

Prilejul a fost oferit de tabăra pe care Greenpeace România a organizat-o în luna august în Munții Făgăraș pentru a inventaria unele dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase și pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția din cauza tăierilor legale și ilegale.

Greenpeace România invită pe toată lumea să se implice și să semneze scrisoarea deschisă pe care a adresat-o Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin care cere să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine și cvasivirgine și să inițieze de urgență un proiect național de inventariere a tuturor celor rămase pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine recent constituit. Scrisoarea este disponibilă în limba română AICI și în limba engleză AICI

CITITI MAI MULT:

Jude Law: "În primul rand, eu sunt englez". Ce rol important a refuzat celebrul actor

„Poets to the bone” – o serie de spectacole a ICR Londra, deschisă de actorul Dorel Vișan

O actriță română este "fata de la capătul lumii" pentru britanicii de la James

Chloë Sevigny a vorbit la Cannes despre hărțuirea sexuală. Un regizor i-a spus: "Tu ar trebui să-ți arati corpul mai mult."

 

16 persoane au fost reținute de polițiști după ce un camion a fost oprit pe autostrada M1, în Hertfordshire, estul Angliei.

Potrivit The Telegraph, vehiculul a fost oprit pe autostradă joi după-amiază, în jurul orei 15.00, la joncțiunea 11, în Bedfordshire.

După verificarea documentelor s-a constatat că tirul venea din România și se îndrepta spre nordul Angliei.

Persoanele reținute au fost duse la spital cu ambulanțele, ca o măsură de precauție, înainte de a fi luate în custodie.

Un purtător de cuvânt al poliției din Bedfordshire a declarat pentru BBC că șoferul era român și este posibil ca cele 16 persoane de la bord să fi venit din România.

De asemenea, există posibilitatea ca imigranții să se fi urcat în tir în Franța, înainte de trecerea către Marea Britanie peste Canalul Mânecii.

 

Un elicopter de poliție a survolat zona pentru a descoperi dacă mai există și alți imigranți ilegali care să fi fugit. Cazul a fost preluat de UK Border Agency.

Doi irakieni ascunşi într-un camion cu calorifere, prinși la Calafat. Intenţionau să ajungă în Marea Britanie

Campioni la „contrabanda” cu oameni. Românii, în topul european al călăuzelor de refugiați

Marea Britanie ia măsuri extreme pentru a opri migranţii: Încep lucrările la zidul din Calais

Ajutau un albanez cu pașaport fals românesc să treacă granița în UK. O româncă și un albanez, parteneri de „afaceri”.

Mai multe articole...

Joomla SEF URLs by Artio