Ziarul Romanesc

Ofițeri de poliție din România vor lucra alături de Poliția din Manchester într-un program pentru combaterea sclaviei moderne și a traficului de persoane.

Potrivit BBC, în zona Manchester, majoritatea victimelor traficului de ființe umane sunt din Europa de Est, atrase de către traficanți în industria sexului, în speranța că vor câștiga o mulțime de bani.

Polițiștii români vor ajuta, în special, în cazurile în care victimele nu vorbesc limba engleză.

Șeful Unității pentru combaterea sclaviei moderne de la Poliția din Manchester, Russ Jackson a declarat că în timpul raziilor din bordeluri sau spălătorii auto polițiștii români vor fi foarte folositori.

Adrian Petrescu, director al Agenției Naționale  Antitrafic a declarat că în 2001, când a fost emisă legea de funcționare a agenției, doar o singură persoană a fost condamnată pentru trafic uman, iar acum sunt 300 de persoane condamnate.

„Avem un sistem care este comparabil cu orice sistem din lume, poate fi îmbunătățit, dar ceea ce este important este că funcționează”, a declarat Petrescu pentru BBC.

Iana Matei, care conduce un adăpost pentru româncele victime ale traficului de ființe umane, a declarat că fetele sunt atrase în Marea Britanie de bande care le promit că vor lucra ca dansatoare de striptease.

„În principal, fetele provin din fostele case de copii ... Ele sunt ușor recrutat pentru că nu au pe nimeni. Unele dintre ele provin din familii dezorganizate și sunt exploatate de către propria familie”, a declarat Iana Matei.

În urma unor interviuri făcute într-una dintre zonele defavorizate ale României de către organizația condusă de Iana Matei, a reieșit că toți băieții, începând de la vârsta de opt ani, își doresc să devină traficanți de persoane. Mai mult, toate fetele din acea comunitate au spus că vor să fie amantele traficanților. Ei știu că din asta se pot face mulți bani și nu le pasă de rigorile legii, a mai spus Matei.

Povestea pe care traficanții o vând fetelor este: dacă vii vei câștiga o mulțime de bani, nimeni nu te atinge, nu trebuie să faci sex, trebuie doar să te dezbraci, să dansezi și vei face o grămadă de bani”, a exemplificat ea.

 

Victimele de la adăpostul condus de Iana Matei au vârste cuprinse între 12 și 18 ani, însă a fost și un caz în care fata traficată avea doar nouă ani.

Cazul Berevoiești se repetă în Irlanda. Zeci de români ținuți în SCLAVIE!

Sclavagism în Marea Britanie! Un român și fiul său exploatau o poloneză însărcinată

Proxeneții din Dolj trimiteau minore „la produs” în Marea Britanie

Îngrijorător! Românii, cele mai multe cazuri de sclavie modernă și prostituție din Europa

Liberalii cer retragerea consulilor de la Barcelona, Bilbao, Torino şi Bălţi, despre care spun că sunt „clienţi politici numiţi de guvernul Ponta”, trimiși să creeze haos în diaspora.

În solicitarea trimisă ministrul de externe Lazăr Comănescu, liberalii susţin că oficialii „au tratat cu dispreţ şi dezinteres membrii comunităţilor româneşti din circumscripțiile consulare pe care le gestionează”, atât în perioada alegerilor prezidenţiale din 2014, cât şi pe tot parcursul activităţii lor.

„Referitor la afirmaţiile jignitoare ale lui Victor Ponta la adresa cetăţenilor români din diaspora, îi atragem atenţia, în modul cel mai serios, că principalul vinovat pentru haosul de la urne din toamna anului 2014 este domnia sa, alături de clienţii politici numiţi de guvernul domniei sale în unele dintre consulatele generale ale României în străinătate, persoane care, călcând în picioare demnitatea funcţiei de diplomat român, au pus interesul de partid mai presus de interesul public şi au aruncat o pată pe obrazul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe”, se arată, în comunicatul de presă al PNL.

„Considerăm că această măsură este absolut necesară şi oportună în contextul în care Victor Viorel Ponta, fost prim-ministru al României, încearcă într-un mod jalnic şi profund necinstit să îi facă vinovaţi pe cetăţenii români din diaspora de gestionarea defectuoasă a procesului electoral din noiembrie 2014”, se mai arată în comunicat.

Secretarul general PNL Diaspora, Marian Zlotea, afirmă că liberalii au sesizat situaţia, prin numeroase plângeri penale.

„Numeroase plângeri au fost retransmise de către noi Ministerului Afacerilor Externe, plângeri făcute împotriva consulilor PSD Geanina Boicu - vicepreşedinte PSD Diaspora şi Marian Popescu - secretar general PSD Diaspora, numiţi consuli generali la Barcelona, respectiv Bilbao, de către Victor Ponta, pentru a crea haos în diaspora. Îi solicit domnului Comănescu să nu uite bătaia de joc de la alegerile din 2014 şi să ia măsurile necesare, printre care schimbarea consulilor care au ajutat la crearea acestui haos”, a declarat secretarul general al PNL Diaspora Marian Zlotea, potrivit sursei citate.

Victor Ponta a susţinut, duminică, 21 august, că la ultimele alegeri prezidenţiale unii cetăţeni români din afara ţării se aşezau de mai multe ori la rând pentru a forma cozi şi pentru a fi arătaţi la televizor.

 

„Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca să fie cozi, să se arate la televizor", a susţinut Ponta la RTV.

Ponta, despre românii din diaspora: la alegerile din 2014 „se puneau şi de patru ori la rând, să se arate la televizor”

Dosarul votului din diaspora, îngropat de parlament. Corlățean scapă basma curată

Premierul Ponta demisionează. „Îmi depun mandatul”

Potrivit publicației Jurnalul Românesc din Austria, PNL a întocmit o listă cu posibilii candidați pentru Parlamentul României în Diaspora. Astfel, pe lista propunerilor pentru alegerile din toamnă nu apare numele deputatului Aurelian Mihai.

Viorel Badea și Victor Ionescu, președintele și respectiv prim-vicepreședintele PNL Diaspora, au arătat motivul pentru care Aurelian Mihai nu a ajuns nici măcar pe lista propunerilor, scrie publicația Inforoes din Spania.

„Domnul Aurelian Mihai nu a fost propus și susținut de organizațiile din diaspora. Fapt pentru care nu se regăsește pe acea listă. Noi le-am dat posibilitatea șefilor de organizații locale ca împreună cu birourile politice din zonele respective să ne trimită listele cu cei pe care îi susțin. Dar, atenție, e posibil ca cei de la București să considere că activitatea dânsului este foarte importantă și să-l includă pe liste. Deocamdată, trebuie să așteptăm decizia finală a Biroului Politic Național”, a declarat președintele PNL Diaspora, senatorul Viorel Badea, pentru Inforoes.

De asemenea, Victor Ionescu, prim-vicepreședinte coordonator al filialei PNL Diaspora, susține că deputatul Aurelian Mihai „nu se regăsește pe lista cu propunerile PNL din cauză că nu a fost susținut de organizațiile din Diaspora, el fiind propus doar de câteva dintre acestea”.

 

„Din ce știu eu, a luat ceva propuneri, dar foarte puține. Să ne înțelegem, Aurelian Mihai nu este propus de ONG-uri sau  Facebook, iar rezultatul acțiunilor sale și al campaniei s-a văzut”, a mai declarat Ionescu.

Români din străinătate, uitați de guvernele de la București: ”Două zile și sute de euro pentru a merge la Consulat”

”Nu mai votați groparii din partide”, un candidat independent din diaspora are nevoie de votul românilor din Anglia

Congresul Diasporei, cu scandal. Tomescu: „Suntem sabotați!”. Deputatul Aurelian Mihai: „Prelungim termenul pentru depunerea listelor cu semnături”

Ambasada României la Londra a trimis o scrisoare către televiziunea Sky News în care cere publicarea „în condiții de difuzare similare reportajului în cauză, cu elementele care rezultă din ancheta desfăşurată de autorităţile române”

„Stimată doamnă/domnule,

Față de ultimele declarații din spațiul public ale reprezentanților Sky News pe tema unor presupuşi traficanţi de arme din România, autoritatea română competentă, DIICOT, a inițiat o anchetă, care este în curs. Evaluările preliminare ale DIICOT conduc deja către ideea că reportajul este un fals.

Apar inadvertenţe clare în legătură cu persoanele din reportaj, tipurile de arme şi deţinătorii acestora, modalităţile de tranzacţionare, etc. Ancheta este în derulare.

Alegaţiile cuprinse în reportaj induc în spaţiul public semne de întrebare, concluzii nefondate şi neadevăruri, care impietează fără niciun temei asupra imaginii României. România şi-a asumat şi îşi asumă în continuare angajamente ferme în lupta împotriva violenţei şi terorismului internaţional.

Din preocuparea de a asigura o informare corectă și completă a propriilor cetățeni și a opiniei publice, solicităm Sky News să informeze publicul, în condiții de difuzare similare reportajului în cauză, cu elementele care rezultă din ancheta desfăşurată de autorităţile române și care vor fi puse la dispoziție de către acestea.

 

Suntem convinși că, în concordanță cu înaltele valori și principii pe care le promovează în informarea corectă a publicului, Sky News va trata cu atenția cuvenită solicitarea formulată de autoritățile române.”

Cei trei români „traficanți de arme” pentru Sky News, puși sub acuzare. Realizatorul: „Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit”

Făcătura Sky News! "Traficanții de arme", actori plătiți de realizatorul "anchetei"

Ambasada României la Londra, drept la replică: „Sky News a dat informații imprecise, incorecte și incomplete”

Poliția Română despre armele de la Sky News: „Sunt de vânătoare, pot fi deținute legal”

Numărul românilor și bulgarilor care vin să muncească în Regatul Unit crește de la an la an. Ultimele statistici ale Biroului Național de Statistică (ONS) arată că românii și bulgarii din Marea Britanie sunt mai mulți cu 87.000 față de anul trecut. În acest moment, muncesc legal în Regatul Unit nu mai puțin de 266.000 de români și bulgari, scrie The Telegraph.

Același cotidian arată că numărul românilor și bulgarilor din Marea Britanie a crescut cu 16% din 2014, de la ridicarea restricțiilor de muncă.

De asemenea, numărul lucrătorilor din celelalte țări ale Europei de Est care au aderat la UE înaintea României a depășit un milion, de patru ori mai mare decât în urmă cu zece ani.

Astfel, în perioada aprilie-iunie 2016, în Marea Britanie trăiau 2,23 de milioane de cetățeni UE, o creștere cu 238.000 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Președintele grupului MigrationWatch, Lordul Green de Deddington, cunoscut pentru opiniile sale anti-imigrație, a declarat pentru The Telegraph, că cifrele explică rezultatul referendumului pentru Brexit. El a spus că o asemenea creștere înseamnă o presiune masivă asupra comunităților locale.

De asemenea, Frank Field, președinte al comitetului pentru Muncă și Pensii al Partidului Laburist, a remarcat că cifrele arată că succesul Brexitului trebuie să însemne recâștigarea controlului frontierelor.

Români atacați în Cornwall: „De ce mai sunteți aici? Am votat să plecați, plecați dracului de aici!”

Efectul Brexit: Ryanair reduce numărul zborurilor din Londra

Număr îngrijorător de mare al românilor arestați în Marea Britanie. Primii la furturi, spargeri de case și fraude

 

O comisie va analiza ce statut legal ar putea fi acordat cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, după ieșirea țării din blocul comunitar, scrie BBC News.

Parlamentarul laburist Gisela Stuart, cea care va conduce ancheta pentru think tank-ul British Future, este de părere că cetățenii UE au fost "lăsați în incertitudine" după referendumul din 23 iunie.

Miniștrii din guvernul de la Londra au indicat că doresc să protejeze statutul cetățenilor UE, atât timp cât poate fi negociat un acord de reciprocitate. Însă, parlamentari din toate partidele au atacat poziția guvernului, susținând că "nu sunt monedă de schimb".

Gisela Stuart spune acum că guvernul ar trebui să lămurească "în curând" faptul că cetățenilor UE din Marea Britanie — în jur de 3 milioane de persoane — li se va permite să rămână în țară după Brexit.

"Există un acord larg, în rândul opiniei publice, politicienilor și oamenilor de afaceri, privind faptul că cetățenii UE sunt bineveniți aici și că guvernul ar trebui să spună clar că pot rămâne", a declarat Stuart. "Acesta este lucrul corect de făcut și ceea ce campania Leave a promis tot timpul", a adăugat ea.

Gisela Stuart arată că sunt mai multe întrebări cu privire la cetățenii europeni din Marea Britanie care au nevoie de răspuns: "Ce statut legal vor avea acești oameni? Cum își dovedesc eligibilitatea pentru rămâne? Care este data limită și cum gestionăm orice posibil val de imigrație înainte de a se produce?".

Comisia, care își va publica raportul în această toamnă, va mai analiza și ce drepturi în materie de asistență medicală și socială le vor fi acordate cetățenilor europeni de pe teritoriul britanic.

Din comisie fac parte, printre alții, parlamentarul conservator Suella Fernandes, fostul vicepreședinte UKIP, Suzanne Evans și parlamentarul laburist Kate Green.

 

David Davis, ministrul pentru Brexit, a declarat că dorește să asigure o "înțelegere generoasă", atât pentru cetățenii UE din Marea Britanie, cât și pentru cei britanici de pe teritoriul Uniunii.

Brexit-ul a dus la creșterea unuia dintre sectoarele economice importante ale Marii Britanii

Români atacați în Cornwall: „De ce mai sunteți aici? Am votat să plecați, plecați dracului de aici!”

Ambasadorul Regatului Unit în România: „Românii trebuie să fie calmi, negocierile cu UE vor necesita timp”

Cei trei români care apar în reportajul Sky News în care se vorbește despre traficul de arme din România către Europa de Vest au fost puși sub acuzare. Ei vor fi cercetați pentru comunicare de informații false, constituire de grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor si munițiilor.

De asemenea, DIICOT dorește formarea unei comisii rogatorii pentru anchetarea jurnaliștilor britanici care au realizat reportajul.

Persoana care a intermediat întâlnirea dintre echipa Sky News și presupușii traficanți de arme susține că totul a fost regizat. "Am fost contactat de o persoană care are contacte cu Sky Trust, dacă sunt de acord să filmeze un reportaj în România în ceea ce privește traficul de arme care are loc în Europa de Est", a declarat Aurelian Mihai Szanto, presupusul intermediar dintre echipa Sky News și vânzătorii de arme.

El a susținut că a existat un scenariu al interviului cu „traficanții”.

Intermediarul Aurelian Mihai Szanto a spus că a fost păcălit de jurnaliștii britanici deoarece aceștia i-au spus că este vorba de un documentar și că la final se va face o mențiune despre faptul că reportajul este o ficțiune.

El a explicat că ziariștii britanici i-au spus că filmarea trebuie să se desfășoare într-un loc foarte retras, "ascuns de ochii lumii", iar în documentar se va preciza că se află la granița cu Ucraina. Bărbatul a recunoscut că jurnaliștii britanici i-au cerut ca persoanele care apar în reportaj să fie cât mai "reale", respectiv să fie mascate și să poarte haine militare.

Unul dintre cei acuzați a declarat, miercuri, 10 august, la ieșirea din sediul DIICOT, că totul a fost o "glumă proastă" și că procurorii nu au dispus măsuri preventive în cazul lui.

Chiar dacă DIICOT a arătat că presupusa tranzacție cu armament la care a participat reporterul Sky News Stuart Ramsay este o înscenare a ziariștilor britanici, postul de televiziune Sky News susține că reportajul despre traficul de arme în România este corect.

Pe de altă parte, Stuart Ramsay (foto) a scris, miercuri, pe Twitter, că informațiile despre traficanții de arme din România sunt reale și că instituțiile române sunt puse în dificultate: "Să se calmeze toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate. Faceți față realității!".

O purtătoare de cuvânt a Sky News, citată de The Guardian, a afirmat: "Stuart Ramsay este unul din jurnaliștii noștri cei mai experimentați și tenaci, cu un istoric îndelungat de producere a unor relatări importante din lumea întreagă. El a prezentat un raport solid despre afacerile cu arme din România, iar Sky News susține fără rezerve reportajul".

Făcătura Sky News! "Traficanții de arme", actori plătiți de realizatorul "anchetei"

Ambasada României la Londra, drept la replică: „Sky News a dat informații imprecise, incorecte și incomplete”

Poliția Română despre armele de la Sky News: „Sunt de vânătoare, pot fi deținute legal”

Sky News, anchetă incendiară: „Traficanții români vând arme teroriștilor”

Mai multe articole...

Joomla SEF URLs by Artio