Ziarul Romanesc

Ancheta DIICOT declanșată în urma reportajului Sky News în care niște vânători plătiți de realizatorii emisiunii să se dea drept „traficanți de arme români” bate pasul pe loc.

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, 20 octombrie, că nu s-a realizat o comisie rogatorie cu Marea Britanie în dosarul privind jurnaliștii de la Sky News, colaborarea cu autoritățile de la Londra desfășurându-se "destul de greu".

"Nu avem până în acest moment niciun fel de rezultat, fapt care ne îngrijorează pe toți, deoarece au trecut deja două luni iar inculpații din România sunt puși sub măsuri preventive, ceea ce pare cumva injust, pentru că nu au acționat de unii singuri. Se colaborează destul de greu cu autoritățile din Marea Britanie, din nefericire. Cu colegii britanici se colaborează mai greu decât cu alții din Europa și probabil că, după Brexit, va fi și mai greu", a spus Horodniceanu, citat de Agerpres.

El a precizat că, din datele pe care le deține, dosarul a ajuns la Home Office, în Marea Britanie și este așteptat un răspuns, iar în cazul în care acesta nu va veni, vor continua "demersurile internaționale".

Potrivit DIICOT, la începutul lunii iulie 2016, Aurelian Szanto, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul Sky News. Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși Szanto a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, Szanto a luat legătura cu prietenul său Attila-Csaba Pantics, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Levente Pantics.

Procurorii mai spun că jurnaliștii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigației jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro. Restul de 1.000 euro urma să fie împărțit între Attila Pantics și Levente Pantics.

 

Reportajul a fost realizat pe data de 31 iulie, iar Attila Csaba Pantics, Levente Pantics și Aurelian Szanto au jucat rolul de traficanți de arme, purtând cagule pe cap.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de cei trei jurnalişti de la Sky News

Realizatorul reportajului cu „traficanții de arme” de la Sky New va fi cercetat de DIICOT. „Este o reacție excesivă”

Ambasada României la Londra cere Sky News să publice concluziile DIICOT asupra cazului „traficanților de arme”

Cei trei români „traficanți de arme” pentru Sky News, puși sub acuzare. Realizatorul: „Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit”

Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, 20 ctombrie, o întâlnire bilaterală cu premierul britanic Theresa May. Întâlnirea are loc la  Bruxelles, la reuninunea Consiliului European.

„Vom avea o discuţie legată de chestiuni care ne preocupă - şi probleme europene, şi probleme bilaterale. Pentru mine, tema principală va fi legată de soarta românilor din Marea Britanie”, a declarat Iohannis, miercuri, 19 octombrie, la Palatul Cotroceni.

 

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European, care are loc la Bruxelles.

Iohannis, atacat dur după ce a dat de înţeles că nu are nimic împotriva căsătoriilor gay: «Sunteţi un clovn!»

De Ziua Internaţională a Animalelor, Klaus Iohannis s-a fotografiat cu Spike, un câine din echipa SPP

Theresa May a decis când începe ieșirea din UE. „Vom fi o țară suverană și complet independentă”

Iohannis, despre Brexit: Este un interes reciproc ca UE şi Marea Britanie să menţină o relaţie cât mai apropiată

O parte dintre companiile care produc automobile şi componente în Marea Britanie îşi vor muta operaţiunile în Europa Centrală şi de Sud-Est dacă în urma Brexit-ului, Regatul Unit va pierde accesul la piaţa comună, avertizează şeful Asociaţiei Industriei Auto Germane.

Matthias Wissmann dă ca exemplu de succes două ţări din regiune – Slovacia şi Polonia – şi spune că Marea Britanie ar putea avea soarta dramatică a Italiei, a cărei producţie auto este de patru ori mai mică decât acum două decenii. Polonia şi Slovacia au câştigat recent investiţii auto uriaşe, lăsând cu mult în urma România.

Companiile auto din Marea Britanie sunt extrem de îngrijorate de Brexit şi de ce se va întâmpla după. În industria auto lucrează peste 100.000 de oameni în Regatul Unit, cea mai mare investiţie fiind cea realizată de Nissan în Sunderland.

Dacă marile ţări europene nu vor fi de acord să semneze cu Regatul Unit tratate de liber-schimb şi dacă nu vor include Regatul în piaţa comună, exporturile tuturor companiilor britanice vor fi mai scumpe, din cauza taxelor.

Şefii companiilor auto se întreabă în ce condiţii se va încheia Brexit-ul şi ce se va întâmpla dacă va fi unul dur, asta însemnând că negocierile vor eşua, iar UK se va găsi în afară pieţei comune.

Matthias Wissmann, şeful cele mai importante asociaţii auto germane – VDA – lansează un avertisment fără precedent: dacă se va petrece un Brexit dur, o parte dintre companiile auto din Marea Britanie îşi vor muta operaţiunile în Europa Centrală şi de Est, mai ales că multe dintre companii deja au operaţiuni în regiune (Renault-Nissan, Toyota, General Motors şi Jaguar Land-Rover – care construieşte o uzină în Slovacia).

 

Continuarea articolului pe 0-100.hotnews.ro.

Britanicii nu vor să mai lucrăm în UK. „Trebuie angajați britanici, nu români și polonezi”

Dezastru economic după Brexit? Directorii marilor companii amenință că își mută afacerile după ieșirea din UE

Exodul Brexit. Locurile de muncă din sectorul bancar se vor muta de la Londra în alte oraşe europene

Efectul Brexit. Economia britanică, cel mai scăzut nivel de la recesiune

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului.

Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită

- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată

Printre măsurile impuse se află și aceea ca Teodosie Petrescu să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși, informează Agerpres

Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Foto: Adevarul.ro

DNA precizează următoarele:

"În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.

Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie."

CITITI MAI MULT:

Dosarul alegerilor din 2014. DNA cere anchetarea fostului ministrul de Externe Titus Corlățean

Ambasadorul britanic laudă lupta anticorupție: „DNA face o treabă bună”

Interpretă de muzică populară, şefă la Direcţia Anticorupţie din Guvern. Dragnea: "O recomandă vocea şi talentul"

Românii din Kent sunt așteptați la slujba de înviere la Biserica Ortodoxă din Canterbury

 

 

Ambasadorul României şi cel al Poloniei în Marea Britanie au discutat cu parlamentarii din Marea Britanie despre Brexit, scrie realitatea.net. Dan Mihalache a declarat la postul de televiziune menționat că României nu îi convine să piardă anual oameni cu înaltă pregătire care aleg să plece din ţară.

"Peste 100.000 de euro. Atât ne costă să facem dintr-un student un doctor. Aceasta este contribuţia noastră la sistemul britanic de sănătate publică", a explicat Mihalache. 

Ambasadorul român a subliniat că în Marea Britanie merg de regulă românii cu slujbe mai pretenţioase.

"Nu, Marea Britanie nu este prima destinaţie a românilor. Avem aproximativ un milion de oameni în Italia şi tot cam atât în Spania. Marea Britanie era o destinaţie privilegiată pentru lucrătorii cu "gulere albe" pentru că engleza este o limbă foarte populară în România, a spus ambasadorul României în direct la Realitatea TV.

„Dacă închideţi uşile, unii vor rămâne, alţii vor pleca, dar piaţa muncii din Europa se va autoregla. Cu sau fără voi", a explicat el.

 

Potrivit estimărilor neoficiale în Marea Britanie muncesc aproximativ trei sute de mii de români, numărul oficial fiind în jurul a 150.000 de persoane. Guvernul Theresa May a anunţat că va invoca articolul 50, primul pas concret spre Brexit, până în martie, anul viitor.

Ambasadorul Mihalache, audiat de parlamentarii britanici: „statutul românilor în această ţară o temă prioritară”

Audio - Ambasadorul Mihalache, limbaj de cartier: „Du-te dracu, de unde știi tu că-s umiliți (românii din Marea Britanie – n.red.)?

Libertatea de expresie se oprește la ușa ambasadei. Mihalache: „Sunt unii (jurnaliști - n. red) care la întâlnirile cu mine nu vor mai fi invitați”

Magistrații Înaltei Curți din Londra vor audia astăzi, 18 octombrie, ultimele persoane în dosarul deschis de o organizație neguvernamentală Guvernului Theresa May și în care se cere pronunțarea Parlamentului Marii Britanii cu privire la Brexit.

În dosar se menționează că ar fi ilegal și abuziv ca Guvernul Marii Britanii să treacă peste Parlament, pe motiv că numai parlamentul pe poate lua britanicilor drepturile pe care aceștia le vor pierde după declanșarea Articolului 50 pentru ieșirea din UE.

 

Avocații Guvernului May au argumentat că adoptarea legislației referendumului UE nu a avut nevoie de aprobare parlamentară, motiv pentru care parlamentarii nu au de ce să se pronunțe cu privire la ieșirea din UE.

Brexit, drum fără întoarcere. Procedura nu poate fi oprită

Brexitul, la Înalta Curte din Londra. „Referendumul nu înlocuiește democrația parlamentară”

Brexitul va fi dezbătut în Parlament. May: „Decizia de ieșire din UE este în sarcina guvernului”

Scoția, la un pas de un nou referendum pentru independență. Nicola Sturgeon: „Ne protejăm interesele”

 

Imaginea arată violența atacului care a avut loc în noaptea dintre 15 și 16 octombrie pe șoseaua portului din Calais. "A fost la un pas de moarte", a declarat Jean-Pierre Devigne, managerul companiei de transport la care lucrează românul.

Acest atac ar fi putut avea consecințe grave. Trunchiul de copac a fost lansat în direcția vehiculului de către un grup de imigranți care încercau să oprească traficul rutier pentru a putea urca cu forța în camioane.

Obiectul masiv a intrat prin parbriz, la numai câțiva centimetri de șoferul român.

Nimic nu prefigura o astfel de situație, deoarece românul conducea doar capul motor, nu avea remorcă. De obicei refugiații atacă vehicule cu remorcă, încercând să intre în acestea pentru a trece ilegal frontiera.

Managerul firmei de transporturi se teme de alte atacuri ”și mai violente” înainte dedesființarea taberei, programată săptămâna viitoare, și consideră că mulți dintre imigranți vor rămâne oricum la Calais fiindcă doresc să ajungă în Marea Britanie.

Un atac asemănător a avut loc anul trecut, în luna august. O familie de români care se întorcea în Marea Britanie s-a trezit cu o rangă de fier înfiptă în mașină. "Am putut să văd bucata de fier înfiptă în mașină, dar am fost prea speriat pentru a opri, așa că am continuat să conduc, îngrozit de ce s-ar fi întâmpla în continuare, dacă ne-am fi oprit. Nu-mi venea să cred ce se întâmplase. A fost îngrozitor”, a declarat Marius Mihăescu, șoferul mașinii.

 

În tabără, numită ”Jungla din Calais”, trăiesc aproximativ 10.000 de refugiați. Mulți dintre aceștia refuză să se înregistreze cu acest statut în Franța în speranța că vor reuși să intre în Marea Britanie.

Scene de groază la Calais. O familie de români, atacată de imigranții din orașul fantomă „The Jungle”

Marea Britanie, sub asediul imigranților. Mii de oameni au încercat să treacă prin Eurotunel

Marea Britanie ia măsuri extreme pentru a opri migranţii: Încep lucrările la zidul din Calais

Mai multe articole...

Joomla SEF URLs by Artio